fredag 30. oktober 2020

En staslig vin

Tenuta de Poi Salice Salentino Riserva 2017
var en staslig vin! Den skal passe til både svinekjøtt, lam og storfe. Og det var nettopp en god biff (med bakt potet og urtesmør) vi hadde sammen med denne 😁 Her finner du duft av modne mørke bær og urter. Smaken var modne mørke bær - jeg vil si moreller - og litt fatpreg. Den hadde også lang ettersmak. Den er laget på druene Negroamaro (naturlig nok siden det er "nasjonaledruen" i Puglia) og litt Malvasia. Den hadde garvestoffer, men ikke for påtrengende. Vi serverte den avkjølt, noe som fikk fram litt nødvendig struktur i vinen. Koster 150 kroner, noe den kan forsvare. Et godt kjøp sier ekspertene. Og det beste av alt er at den er i Basisutvalget - nesten alle butikker har den!

Salice Salentino

Dette er en vinregion i hælen på "støvelen", Puglia, Italia. Den ligger på Salento-halvøya, mellom Adriaterhavet og Taranto-bukten i Det joniske hav. Denne varme, tørre regionen har sett mange utleiere gjennom årene, fra grekerne, til romerne, Lombardene, bysantinerne, tyrkerne, spanske (aragonese), venetianere, til endelig en del av et enhetlig Italia på 1800-tallet. Gjennom alle disse kulturelle endringene har Negroamaro-druen vært en konstant. Navnet, opprinnelig niuru maro på lokal, betyr "mørkt og bittert." De dypt fargede, rike vinene har en bit av bitterhet, hyggelig så som høy prosent mørk sjokolade. DOC tillater en liten prosentandel av Malvasia Nera tilsatt for å myke de tanniske egenskapene til vinen. Noen ganger er disse merket som Malvasia Nera di Brindisi eller Lecce i henhold til hjemprovinsen, men det er ubetydelig forskjell mellom de to. Salice Salentino Riserva må være 24 måneder før løslatelse.
Det er også en Salice Salentino spumante og passito (søt). I 2010, sammen med rosato, er det nå en offisiell Salice Salentino bianco bestående av Chardonnay, Aleatico Dolce og Pinot Bianco som sort eller blanding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar