onsdag 21. oktober 2020

Velsmakende middag og store viner

Dette ble en velsmakende middag 😀
Aller fÞrst ble det en forrett med chilimarinerte scampi, strimlet hjertesalat og en svÊrt sÄ fyldig dressing - en rekecoctail kan vi kalle det.
Til dette ble det en Dagueneau Poully Fumé 2018. Dette er en knastÞrr hvitvin, men som pÄ grunn av god fruktighet ikke kjennes slik. Den har god friskhet, kraft og fin fylde. Passet utmerket!
Hovedretten var en reinsdyrsteik med flÞtesaus med mye aromasopp, brokkoli og poteter (fine farger, da). I dag orket vi ikke Ä teste nye viner, sÄ da ble det to velkjente venner (som trolig mange Spania-reisende kjenner godt). Begge fra vinhuset El Coto de Rioja: FÞrst en El Coto Crianza og sÄ en Coto de Imaz Reserva. NÄr du fÄr smaken av disse i munnen nikker du andektig - dette har du opplevd tidligere. Selv om vinene er anbefalt til storfe, sÄ gikk de ogsÄ helt utmerket til reinsdyr. De har den kraft og fylde som trengs! Og var det forskjell pÄ en
Crianza og en Reserva? JA, det var det! Crianza'en hadde en ren, lys kirsebÊrrÞd farge. Duft med fin friskhet av frukten og med Rioja-vanilje. Smaken er blÞt og vedvarende med godt balansert krydder. Lagring i minst 12 mÄneder pÄ 225 liters amerikanske eikefat og minst 6 mÄneder i flasken fÞr den forlater vingÄrden.
Hva sĂ„ med Reserva'en? Den hadde dyp kirsebĂŠrfarge. Mye duft, kompleks, moden frukt og fin kakao. Smaksrik, kraftig, flĂžyelsaktig, med integrerte garvestoffer og god syre­balanse. GjĂŠring i rustfrie stĂ„ltanker, med maserasjon pĂ„ opptil 18 dager og hyppig over­ pumping. Minst 18 mĂ„neder pĂ„ 225 liter amerikanske eikefat og deretter i flaske i minst 18 mĂ„neder. Rund og behagelig
Poilly Fumé.
i munnen.

Vinhuset Domaine Serge Dagueneau Ăžverst oppe i Loir-dalen startet med bestemor La LĂ©ontine (fĂždt i 1889). Vinen Tradition, som vi hadde valgt er vinhusets flaggskip. Som seg hĂžr og bĂžr er den laget pĂ„ kun Sauvignon Blanc-druer. Som vinmakeren selv sier: Druene ble hĂžstet mellom 11 og 25 september 2018. Jordsmonn er leire og Kimmerdgian, marine leire og smĂ„ Ăžstersskjell. Vinrankene er i gjennomsnitt 35 Ă„r og ligger vendt mot sĂžr, sĂžr-Ăžst. Tradisjonell vinifikasjon, inkludert direktepressing og modning pĂ„ fint bunnfall. Dette kommer til uttrykk i de aromatiske innslag av eksotiske fruktige nyanser av grapefrukt og annet sitrus, men ogsĂ„ mineraliteten man finner i «Terres blanches» terroir. Et perfekt akkompagnement til ethvert mĂ„ltid!

Bodega El Coto er ingen gammel bodega i Rioja. Den ble etablert i 1970, og deres fĂžrste rĂžde Ă„rgangsvin ble lansert i 1975. Bodegaen fremstĂ„r i dag som en av de mest moderne i Rioja. De konsentrerer seg om fatlagrede rĂžde, samt den nye ungdommelige stilen pĂ„ sine hvite­ og rosĂ©viner. El Coto’s elegante bodega har adresse i OyĂ”n, i hjertet av Alavesa. El Coto besitter i dag en av verdens stĂžrste fat kjellere.

Joda, dette ble vellykket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar