onsdag 21. oktober 2020

Velsmakende middag og store viner

Dette ble en velsmakende middag 😀
Aller først ble det en forrett med chilimarinerte scampi, strimlet hjertesalat og en svært så fyldig dressing - en rekecoctail kan vi kalle det.
Til dette ble det en Dagueneau Poully Fumé 2018. Dette er en knastørr hvitvin, men som på grunn av god fruktighet ikke kjennes slik. Den har god friskhet, kraft og fin fylde. Passet utmerket!
Hovedretten var en reinsdyrsteik med fløtesaus med mye aromasopp, brokkoli og poteter (fine farger, da). I dag orket vi ikke å teste nye viner, så da ble det to velkjente venner (som trolig mange Spania-reisende kjenner godt). Begge fra vinhuset El Coto de Rioja: Først en El Coto Crianza og så en Coto de Imaz Reserva. Når du får smaken av disse i munnen nikker du andektig - dette har du opplevd tidligere. Selv om vinene er anbefalt til storfe, så gikk de også helt utmerket til reinsdyr. De har den kraft og fylde som trengs! Og var det forskjell på en
Crianza og en Reserva? JA, det var det! Crianza'en hadde en ren, lys kirsebærrød farge. Duft med fin friskhet av frukten og med Rioja-vanilje. Smaken er bløt og vedvarende med godt balansert krydder. Lagring i minst 12 måneder på 225 liters amerikanske eikefat og minst 6 måneder i flasken før den forlater vingården.
Hva så med Reserva'en? Den hadde dyp kirsebærfarge. Mye duft, kompleks, moden frukt og fin kakao. Smaksrik, kraftig, fløyelsaktig, med integrerte garvestoffer og god syre­balanse. Gjæring i rustfrie ståltanker, med maserasjon på opptil 18 dager og hyppig over­ pumping. Minst 18 måneder på 225 liter amerikanske eikefat og deretter i flaske i minst 18 måneder. Rund og behagelig
Poilly Fumé.
i munnen.

Vinhuset Domaine Serge Dagueneau øverst oppe i Loir-dalen startet med bestemor La Léontine (født i 1889). Vinen Tradition, som vi hadde valgt er vinhusets flaggskip. Som seg hør og bør er den laget på kun Sauvignon Blanc-druer. Som vinmakeren selv sier: Druene ble høstet mellom 11 og 25 september 2018. Jordsmonn er leire og Kimmerdgian, marine leire og små østersskjell. Vinrankene er i gjennomsnitt 35 år og ligger vendt mot sør, sør-øst. Tradisjonell vinifikasjon, inkludert direktepressing og modning på fint bunnfall. Dette kommer til uttrykk i de aromatiske innslag av eksotiske fruktige nyanser av grapefrukt og annet sitrus, men også mineraliteten man finner i «Terres blanches» terroir. Et perfekt akkompagnement til ethvert måltid!

Bodega El Coto er ingen gammel bodega i Rioja. Den ble etablert i 1970, og deres første røde årgangsvin ble lansert i 1975. Bodegaen fremstår i dag som en av de mest moderne i Rioja. De konsentrerer seg om fatlagrede røde, samt den nye ungdommelige stilen på sine hvite­ og roséviner. El Coto’s elegante bodega har adresse i Oyõn, i hjertet av Alavesa. El Coto besitter i dag en av verdens største fat kjellere.

Joda, dette ble vellykket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar