lørdag 11. juli 2020

En staslig vin

Flere ganger har jeg tatt turen til «vingården» oppe i skogen ovenfor byen Lourge i Provence. Der finner du nemlig vinhuset Chateau de Berne. Ofte har jeg tatt med grupper av turister fra Norge, men også på egenhånd for å bruke litt tid i vinutsalget deres.
Det er egentlig et slott som i dag er gjort om til et 4-stjerners hotell, og her er det stil. Hvis du f.eks. vil ha deg en langhelg her, kan du booke deg inn på et rom og oppleve konserter med kjente sangere og musikere. Her arrangeres flere ganger i året kultur-weekender med store opplevelser.
Ellers så kan du finne viner fra dette vinhuset på Vinmonopolet. Blant annet rosévinen Berne Inspiration Rosé. For i dag har vi tatt på oss «spanderbuksene». 200 kroner må du ut med for denne vinen (kr 199,90).
Så hva er spesielt med denne rosévinen? Først av alt flasken skiller seg ut. Firkantet som den er. Fargen på vinen er lys fersken – nøyaktig slik jeg ønsker at roséviner fra Provence skal være. I dag får du roséviner fra det meste av verdens vinproduserende land, men ikke alle lager dem slik
du finner dem i Provence.
Dette er en tørr vin laget av druene Cinsault og Grenache, og med passe syre og friskhet. Ikke for mye alkohol (12,5 %). Den har god fruktighet med hint av litt tropisk frukt (fersken og aprikos). Vanligvis duft og smak av friske røde bær, men denne går i en litt annen retning.
Så hva kan vi bruke denne til? Selvsagt som aperitiff. Men tenker vi på mat, vil den kunne passe godt til salater. Friskheten vil matche fiskeretter. Og har du en kyllingrett eller annet hvitt kjøtt, tror jeg det også vil passe fint.
Ja, den koster 200 kroner – og du får billigere roséviner – men vil du prøve en staslig vin så finner du den her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar