torsdag 25. mars 2021

Torsdagstipset

Lammene roper på velsmakende viner 😄 

Det nærmer seg raskt påske – og det ser vel ut til å bli en hjemme-påske i dag.
Men et påskelam eller to kan det vel bli – uten at vi setter oss i for stor risiko!
Denne gangen har vi altså testet tre rødviner. De er alle viner du trygt kan velge til en lammestek – vel og merke dersom du skal ha noen veldig gode venner på besøk!
Prisen på disse er høyere enn de viner vi vanligvis tar med i våre omtaler.

Vil du høre denne podcasten, kan du gjøre det her:
De bare roper på velsmakende viner


L’Enclos de Maucamps 2006

Den første vi har tatt fram her er L’Enclos de Maucamps, der druene ble plukket høsten 2006. Den har altså nå blitt 15 år gammel.
Dette var en vin som var helt ny for meg. Den kommer fra Bordeaux-området – nærmere bestemt Haut-Medoc. Hvor er nå det? Det strekker seg fra utkanten av Bordeaux by og utover Medoc-halvøya, på venstre side av utløpet av Gironde-elven.
I dette området er det Cabernet Sauvignon som skal være hoveddruen. Det er strenge regler på det området. Det var derfor med undring vi oppdaget at det var hele 70% Merlot i denne vinen og bare 30% Cabernet Sauvignon.
Denne vinen var jeg spent på. Ikke minst fordi den er i Bordeaux-sammenheng er en rimelig vin. Hvis vi tar utgangspunkt i at man betaler litt for hvert år viner lagres, er dette en svært rimelig vin!
Vinen var klar, funklende og dyp rød – og kanskje litt brun-i-kant.
Duften har god intensitet. Den har moden fruktighet av mørke røde, modne frukter og litt fatpreg. Dessuten kjenner vi noe som minner om den italienske crêma de balsamico. Ikke så veldig rart synes jeg, siden dette i utgangspunktet er svært lenge lagrede druer.
Vinen var – jeg holdt på å si naturlig nok – tørr. Smaken har god kraft og er ganske fyldig. Vi kjenner modne røde frukter med god struktur samt fatpreg. Det var også garvestoffer, men disse var godt integrert.
Så hva kan vi ha sammen med denne? Vel, siden dette handler om lammeviner – vil vi vel foreslå dette. Trolig vil den kunne passe godt til en lammestek.
Prøv å ta fram en flaske av denne om du har litt ost til dessert – hvis du er glad i rødvin til osten. Du finner den på Bestillingsutvalget til 170 kroner.
Jeg vil vurdere denne til Et Godt Kjøp.

Marques de Riscal Reserva 2016

Den neste vinen vi har foran oss er en Marques de Riscal Reserva som er fra 2016. Vinhuset Marques de Riscal holder til i den lille – men viktige vinbyen Elciegio i Rioja Alava. Og som de fleste har fått med seg – er i Spania.
I følge direktøren – som vi fikk en privat omvisning av for noen år siden – ble grunnlagt i 1858 var det første vinhuset i området.
Så her har vi foran oss en vin som er en tre-drue-vin: Her finner vi Spanias nasjonaldrue Tempranillo, vi finner Graciano og vi finner druen Mazuelo.
Denne vinen finner du på Basisutvalget – altså at de fleste Vinmonopolutsalg har denne inne. Vi kan si at dette er vinhusets flaggskip – i alle fall her i Norge.
Vinen er klar og funklende. Fargen er dyp rød med litt blåskjær. Det kan bety at den er forholdsvis ung og at den trolig kan ligge flere år å lagre.
Duften har god intensitet og fruktighet. Vi kjenner også at den har fatpreg.
Blant vinekspertene regnes denne vinen som Et Meget Godt Kjøp. Men i den flasken vi har foran oss så kjenner vi også et lite snev av korkfeil.
Så hva betyr det? Jo, den flasken vi har hadde en så liten korkfeil at den var fullt mulig å drikke. Smaken var kanskje litt slankere enn den normalt ville ha vært.
For min erfaring er nettopp at både duft og smak forsvinner litt etter litt, etter hvert som det vi kaller TCA-bakteriene utvikler seg i vinen.
Dette er en vin jeg har smakt mange ganger – uten korkfeil – så denne kan jeg trygt anbefale!
Og det beste av alt er at om du mener det er korkfeil på flasken kan du – uten å drikke den opp – ta den med og bytte den på Vinmonopolet.
Ikke minst hvis du skal ha en god lammestek i påsken.
Du finner den på Basisutvalget til 230 kroner.

Viña Tondonia Reserva 2008

Da er vi fortsatt i Rioja og i byen Haro som er hovedstaden i den baskiske delen av Rioja! Vi har nå foran oss en kremvin du må gi en del penger for. Når det er sagt så legger vi til den gode nyhet om at du finner den på Basisutvalget, som betyr at de fleste utsalg har den inne.
Vi snakker om vinen Viña Tondonia Reserva og vår flaske er fra 2008. Det er vinhuset Lopez de Heredia, som leverer denne.
Dette er en fire-druers-vin der vi finner de typisk druene: Tempranillo, Garnacha, Graciano og Mazuelo.
Og dette er vinen for de som trives med godt lagrede rødviner – for her er det mer enn nok av lagringspreg. Selv trives jeg best med fruktige viner – men det er smak og behag.
Dette er en dyp rød farge, som med lagringen har begynt å gå langsomt mot det brunrøde.
Duften er kompleks og har god intensitet – og som jeg sa – har et klart fat og lagret preg. Det 
er fruktighet av mørke røde bær.
Smaken har kraft og fylde. Den har et godt modent preg av svært modne mørke røde frukter. Vinen har et lite urtepreg og har lang ettersmak i munnen.
Her finner du også garvestoffer, men de har blitt godt integrert.
Dette er en vin for de store middager med både storvilt, biffmiddager og selvsagt en god lammemiddag med mye smak.
Den koster 370 kroner, men sammenligner du pris og kvalitet mener de fleste at dette er Et Meget Godt Kjøp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar