fredag 5. mars 2021

Torsdagstipset


To flotte biff-viner

Det har nå kommet en mengde nye viner på Vinmonopolet. Både helt nye og en del nye årganger.
De to vi tatt for oss i dag er fra Bordeaux – nærmere bestemt Saint Emilion-området. Når jeg oppdaget disse to vinene, som nå var kommet på Vinmonopolet, fikk jeg tårer i øynene. Disse vekket minner!

Her kan du få høre podcasten om disse vinene:
Praktfulle Biff-viner

Tilbake i 2005 kjørte vi på sommertur tvers gjennom hele Frankrike. Vi kom inn i landet fra nord – fra Tyskland – og inn i Alsace. Deretter lå det mange kilometer foran oss. Målet vårt var Bordeaux – eller faktisk så var det Cognac. Den ytterste og den sørligste delen av Cognac. 
Vi hadde leid oss inn på en tidligere cognac-gård. Med det som hovedbase, reiste vi på dagsturer i alle retninger. Blant annet kjørte vi en dag til den fasjonable vinbyen Saint-Emilion. Vi hadde fått tips om en vinbonde oppe i høydene ovenfor vinbyen – nærmere bestemt det lille området som heter Puisseguin

Saint-Emilion. Vi ankom en varm og fantastisk sommerdag – fant bonden – og lurte på om vi kunne få kjøpt noe vin. Det kunne vi og brakte flaskene med oss hjem til cognac-gården der vi bodde.
Dette var noen flotte rødviner som absolutt burde ha fått mange år i kjelleren før de ble drukket.
Og her skal du få et godt tips: Det beste av alt var at de kostet rundt halvparten av hva du måtte ha gitt for en ekte Saint-Emilion-vin.

"Satellitter"

Nord og øst for byen Saint-Emilion finner vi noen vinproduserende kommuner, som får lov til å bruke byens navn i sitt eget kommunenavn. Puisseguin-Saint-Emilion og Montagne-Saint-Emilion er to slike eksempler. Med tanke på jordsmonnet (terroir) er det liten forskjell mellom disse kommunene og deres berømte nabo. Og vinene som kommer derfra er kjøttfulle, lagringsdyktige og ellers svært rike vinene fra Saint-Emilion.

Chateau Pontet Bayard 2018

De to vinene jeg sitter med foran meg kommer ikke fra den vingården vi besøkte i Puisseguin, men druene kommer fra dette området og fra naboområdet.
Vinhuset heter Vignobles Richard & Fils. Drueblandingen er typeriktig fra Saint-Emilion-området med Merlot som hoveddrue og så har de brukt Cabernet Franc som tilleggsdrue – trolig for å gi vinen litt mer struktur. Fargen klar, funklende og dyp mørk rød. Duften er fyldig og fruktig med god intensitet. Den har preg av mørke røde bær – kanskje som svarte moreller. Det er en tørr vin, men også saftig, fruktig og rund i smaken. Vinen er ganske fyldig og konsentrert, og har frukt av mørke røde bær med litt urtepreg. Den har også ganske behagelig og lang ettersmak.
Dette er en flott matvin, men at du skal være litt nøye med serveringstemperaturen. Den bør være maksimalt 18 grader når du får den i glasset. Her kan du servere både storfe- og storvilt-middager uten problemer.
Denne vinen finner du på Basisutvalget og prisen er 175 kroner. Konklusjonen vår er at det er en staslig rødvin, som er Et godt kjøp.

Chateau Tour Bayard 2016

Denne er fra under-området Montagne-Saint-Emilion, som er nabo til Puisseguin. Det er litt mer Merlot-drue i denne, men ellers samme drueblandingen. Siden den er en 2016-årgang, har det nå blitt rundt fire og et halvt år siden druene ble plukket. Begge disse vinene har blitt lagret ett år på fat og resten på flaske.
Fargen er klar, funklende og dyp mørk rød. Duften har god intensitet og er fruktig med preg av modne mørke røde bær – kanskje litt solbær. Smaken er ganske kraftig, fyldig og fruktig med preg av modne mørke rød frukt – kanskje som mørke plommer. Foruten et urtepreg kjenner vi også litt krydder.
Vinen er ganske konsentrert og har litt garvestoffer, men de er godt integrert. Du finner også litt mer lagringspreg enn det den første hadde. Den har lang ettersmak.
Vinen bør kunne gå utmerket til de gode kjøttmiddager. Vi testet den til en deilig biffmiddag – noe den naturlig nok hadde ingen problemer med å takle.
Denne vinen finner du på Basisutvalget og koster 240 kroner. Konklusjonen vår er at det er en deilig rødvin, som jeg anbefale til de som ønsker en flott rødvin til en stor søndagsmiddag med gode venner på besøk. Vi vurderer den til Et Godt Kjøp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar