Denne gangen fra Libanon
I dagens vintips har vi beveget oss langt – helt til Midtøsten og Libanon. Vi har her gjort et lite dypdykk i vinhuset Clos Saint Thomas. Det ble etablert i 1990 og ligger midt i Bekaa-dalen – ikke langt fra et gammelt romerske Bacchus-tempel.Ønsker du å lytte til podcasten, finner du den her:
Fire velsmakende fra Libanon
Fire velsmakende fra Libanon
Selv om dalen ligger 1000 meter over havet, blir det likevel godt og varmt her om sommeren.
Vinhusets kjeller har de derfor måttet grave ut 30 meter inn i kalkfjellet – for å sikre en jevn og lav temperatur. Klimaet er som nevnt varmt om sommeren, men faktisk har de fire årstider gjennom året – som oss!
Vinhusets kjeller har de derfor måttet grave ut 30 meter inn i kalkfjellet – for å sikre en jevn og lav temperatur. Klimaet er som nevnt varmt om sommeren, men faktisk har de fire årstider gjennom året – som oss!
Druene er også interessante. Etter at landet var en fransk koloni, finner du selvsagt de fleste kjente
franske druer her, men også noen spesielle for Libanon.
Vinene vi har testet er: Ch. St. Thomas Obeidy, Ch. St. Thomas Chardonnay, Ch. St. Thomas Pinot Noir og Ch. St. Thomas 2012.
Det sies at druen Obeidy har en ubekreftede relasjon til Chardonnay. Generelt har den høyt sukkerinnhold og er lav på syre. Den gir ofte viner med aromaer i retning av honning og sitron. Det har jeg selv opplevd på reise og vinsmaking i Bekaa-dalen.
Bacchus-tempelet i Baalbek forteller at vin- kulturen har vært viktig i området lenge. |
Vinene vi har testet er: Ch. St. Thomas Obeidy, Ch. St. Thomas Chardonnay, Ch. St. Thomas Pinot Noir og Ch. St. Thomas 2012.
Chateau St. Thomas Obeidy
Den første vinen vi har foran oss er Ch. St. Thomas Obeidy fra 2019.Det sies at druen Obeidy har en ubekreftede relasjon til Chardonnay. Generelt har den høyt sukkerinnhold og er lav på syre. Den gir ofte viner med aromaer i retning av honning og sitron. Det har jeg selv opplevd på reise og vinsmaking i Bekaa-dalen.
Her hadde vi en frisk og fruktig vin med god intensitet i duften. Preg av litt tropisk frukt (kanskje fersken).
Smaken var tørr, ganske fyldig og fruktig. Det var preg av sitrus og modent gult eple. Det var en lang og behagelig ettersmak. Dette var en god vin til aperitiff og til en forrett med scampi. Vil også passe godt til annen sjømat. Foruten som en aperitiff.
Sammenligner vi pris og kvalitet må vi si dette er Et godt kjøp.
Du får den på Bestillingsutvalget til kr 195,-.
Chateau St. Thomas Chardonnay
Her hadde vi en typeriktig chardonnay-vin. Dette var en 2018-årgang. Duften hadde god intensitet samt fruktighet med preg av modne gule epler og sitrus. I tillegg hadde vi en litt fet duft, som du kan finne på vellagede chardonnay-viner.
Smaken var ganske fyldig, frisk og fruktighet med preg av gult eple. Vinen er helt tørr, men har stor fruktighet, slik at den ikke oppleves som knastørr.
Det var en lang og behagelig ettersmak. Foruten en fruktig ettersmak var den også litt vegetal (som kanskje kom fra eikepreg).
Denne vil passe godt til en god fiskemiddag.
En typeriktig og smakfull chardonnay, som er Et godt kjøp.
Du får den på Bestillingsutvalget til kr. 219,90.
Chateau St. Thomas Pinot Noir
I følge vinhuset er dette den første libanesiske Pinot Noir på markedet. Det var spennende å smake. Spørsmålet var om det var mulig å få fram en typeriktig Pinot Noir i den varmen de har i Libanon.
Vi smakte en 2015-årgang. Den hadde ligget i de underjordiske kjellerne og lagret, og trolig hadde den fått noen år på eik.
Fargen var klar og ganske lys rød. Den hadde fått et mursteinspreg i kanten.
Duften hadde god intensitet og fruktighet med preg av røde bær (kanskje bjørnebær - altså ikke de friske jordbær eller bringebær vi finner i franske viner av denne druen).
Smaken var ganske fyldig og fruktig. Den var ganske frisk og litt garvestoffer. Den var også ganske konsentrert og hadde fin struktur. Vi kjente også litt krydder.
Det var en lang og behagelig ettersmak. En konklusjon vil være at dette var en elegant rødvin som kan passe til ulike kjøttretter. Et godt kjøp.
Du får den på Bestillingsutvalget til kr. 225,-.
Chateau St. Thomas
Her smakte vi en 2012-årgang. Vinen var også laget av de tre franske druene: Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 30% og Syrah 30%.
Dette var en klar, men svært mørk, dyp rød nesten ungdommelig farge. Litt litt mursteinspreg i kanten, som fortalte oss at den hadde ligget ni år.
Duften var intens og moden rød frukt. Den hadde også litt preg av tørket frukt som rosin og kanskje fiken.
Smaken fyldig, kraftig og fruktig. Den var også ganske konsentrert. Det var også litt fatpreg. Vinen hadde overraskende mye garvestoffer for å ha ligget i ni år. Vanligvis vil garvestoffene bli integrert i vinen med årene. Dette kunne derfor bety at vinen fortsatt var en ungdom, som fortsatt ville kunne lagre lenge.
Prisen er høyere enn det vi pleier å ta med i våre vinvurderinger. Samtidig er det ikke hver dag vi vurderer en vin som er ni år gammel. Dessuten gir den inntrykk av å være en ungdommelig vin (produsenten mener den kan lagres i 15 til 30 år). Et godt råd vil være å kjøpe noen flasker av denne og glemme dem, for å smake på dem om 10 år). En vin for de store viltmiddager, med fete sauser.
Du finner den på Bestillingsutvalget til kr. 265,-.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar