Du kan si hva du vil, men det er vinter. Fra et kaldt, men solfylt vinterlandskap, har vi nå kommet inn en skiftende værtype. Nettopp da kan det være lurt å øke kosefaktoren med god mat og tilhørende god drikke. Det har vi gjort her! Her får du neste ukes podcast: https://soundcloud.com/carl.../deilig-drikke-til-god-mat
J. Moreau & Fils Chardonnay 2019
Dette er en chardonnay-vin for de som liker dem fruktige. Druene kommer fra ulike områder i Frankrike, med storparten (68%) fra Limoux i Languedoc-Roussillon. Det betyr at de har vokst i et annet klima enn det vi finner i Bourgogne. Annet terroir for den saks skyld. Vinen har derfor ikke noe typisk Bourgogne-preg. Men den har et typeriktig preg som vi vil finne i Chardonnay-viner som kommer fra varmere strøk.Vinen er klar, lys grønngul. Den har en fruktig duft med god intensitet med preg av modent eple. Det er også stor friskhet. Smaken fyldig, frisk og fruktig med preg av modent eple. Det er en tørr vin, som vil passe godt til skalldyr, fisk og kylling. Denne finner du på Basisutvalget til kr 129,90. Et meget godt kjøp!
Siden 1814 har J. Moreau & Fils jobbet med å frembringe det aller beste Chardonnay druen kan by på. Historien startet da tønnemakeren Jean Joseph-Moreau giftet seg med datteren til en lokal vinprodusent og arvet det eldste vinhuset i Chablis. Med sin lidenskap for vin og tradisjoner, ble Jean Joseph-Moreau en av de viktigste vinprodusentene i området.
Gjennom sønnen Alexandres giftemål med Mademoiselle Rioette, hvis far var en stor landeier, vokste vingården i størrelse. Og opp gjennom årene har en rekke vinbønder blitt tilknyttet J. Moreau & Fils. I dag kan de hente druer fra circa 200 hektar, og de jobber tett med bøndene for å sikre kvaliteten i alle deler av produksjonen.
Vinhuset har holdt til i hjertet av Beaune i åtte århundrer. Fra «Maison du Chapitre» til «Maison Jaffelin», har vinhuset en lang historie med vin. Chapitres kjellere skiftet eier i 1816, året da Jaffelin-brødrene etablerte sin «maison de négoce. (Handelshus). Jaffelin ble grunnlagt av Charles og Henri Jaffelin og ligger i vinbyen Beaune i Frankrike, mer presist i Chapitre hvor man finner klosteret ved like ved Collégiale Notre-Dame. Bourgogne regionen leverer noen av verdens beste viner og Jaffelin er intet unntak. I dag ligger vinene i kloster-kapellets kjellere, som de gjorde for åtte århundrer siden. Vinhusets ønolog Marinette Garnier, skaper "håndlagde" viner på dette magiske stedet i det historiske sentrum av Beaune.
Maison Jaffelin gikk inn i et nytt kapittel i sin historie i 2004, da vinhuset totalrenoverte kjelleren og satte inn utstyr med høy presisjon.
Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2017
Dette vinhuset produserer Amarone, Valpolicella-viner og Soave. Azienda Agricola Santa Sofia er et lite og kvalitetsbevisst vinfirma. Vinproduksjonen kom i gang allerede i 1811, mens Giancarlo Begnoni kom inn på eiersiden i 1967 og ledet selskapet i mange år. I dag er Giancarlo fortsatt sjef i kjelleren, men har overlatt stadig mer til sin sønn Luciano.
Azienda Agricola Santa Sofia og familien Begnoni holder til på historisk grunn i landsbyen Pedemonte, midt i det klassiske Valpolicella Classico-området. Kjellerne ligger vegg i vegg med majestetiske Villa Serego, bedre kjent som Santa Sofia-slottet, et praktbygg som ble påbegynt allerede i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som engasjerte arkitektgeniet Andrea Palladio til å tegne en gedigen villa på eiendommen sin i Valpolicella. Flere av Palladios bygninger er i dag på verdensarvlisten til UNESCO.
Azienda Agricola Santa Sofia kjøper druer fra vinbøndene i området. De fleste av dem har vært samarbeidspartnere i mange år. Vinhuset legger føringer for hvordan bøndene driver jordbruket og følger opp hver enkelt dyrker, slik at kvaliteten hele tiden er den beste.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar