lørdag 2. januar 2021

Jul- og Nyttårssmaking 😋

Vi som er over gjennomsnittet interessert i vin og mat har gledet oss over juleferien og mulighetene til å få testet noen nye vin- og matkombinasjoner. Nå har jeg tatt for meg vinen Izadi Reserva 2016. Det var på ingen måte noe dårlig valg!
Dette var en deilig Rioja-vin fra den midtre delen av Rioja (Rioja Alavesa). Faktisk i den delen som er en del av Baskerland. For alle som er glad i den spanske nasjonaldruen Tempranillo vil jeg trygt anbefale denne vinen.
Fargen er dyp rød med et lite brunskjær i kanten.
Duften er fruktig av røde og mørke bær, saftig og litt fatpreg.
Smaken er fruktig av mørke bær, litt urter og fatpreg. Det er en vin med stor fylde, struktur og integrerte garvestoffer.
Denne vinen regnes som et meget godt kjøp og kan godt ligge tre-fire år til, i tillegg til de fire år den allerede har.

Druene

Som nevnt er druene av Tempranillo, men det som er spesielt er at de er fra gamle vinstokker. 45 år og eldre. Det betyr at smaken blir kraftigere og mer konsentrert. Noe jeg liker godt 😄

Vinifikasjon

Med utsikt over Rioja Alavesa.
Druene høstes for hånd i oktober fra vinstokker i sørvendte hellinger. Druene sorteres nøye i flere steg, avstilkes og går til gjæring på ståltanker. Grunnlaget for denne vinen ble med andre ord lagt i oktober/november i 2016. Deretter gikk den i rundt 16 måneder på eikefat. Til slutt gikk den på flaske.

Så hva kan vi bruke denne til?

Med sine bløte garvestoffer, bør dette være en god vin til grillen. Og når vi først er inne på det sporet passet den derfor godt til både ribbe og svinestek i jula! Lam er jo heller ikke ukjent i Spania, så det skal du absolutt prøve den til. I tillegg vil den heller ikke være noen nedtur til en god biff-middag.

Bodegas Izadi
I 1987, Gonzalo Antón, sammen med en gruppe venner, startet et banebrytende prosjekt i området Rioja Alavesa. Valget falt på landsbyen Buena de Alava, hvor hans familie allerede dyrket druer. Gonzalos kunnskap om hoteller og restauranter gjorde at Izadi ble raskt en av de mest anerkjente viner i gastronomiske sirkler. Huset satset også sterkt på moderne vinteknikker og den verdenskjente vinlageren Mariano Garcia (med 23 år bak seg som vinlager på Vega Sicilia) hadde i starten hovedansvaret for vinlagingen. Han var en nær venn av familien Antón. Når sønnen Lalo Antón begynte i selskapet i 2000, utvidet Izadi friskt og begynte å øke sin eksport. Finca Villacreces (DO Ribera del Duero), Bodegas Vetus (DO Toro) og Orben (DOCa. Rioja) er også i familiens eie, under navnet Artevino.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar