tirsdag 8. desember 2020

5-stjerners i Sør-Afrika

Lanzerac er både vingård og hotell.
Et godt sted å overnatte.
Så nok en gang har vi vært på reise. Og her hvor vi gikk ut av flyet er det nå godt og varmt, og det er fordi det er midtsommer. Her er vi nemlig i Sør-Afrika. Der har vi besøkt vinområdene Stellenbosch og Paarl, der vi har vært på vinhusene Avondale, Rupert & Rothschild, Stellenrust og Lanzerac. Vi har kost oss med deilig mat og vin.


Jonty's Ducks Pekin White 2017

Dette var en tørr hvitvin, men med en fin fruktsødme. Fargen på vinen er lys gyllengul. Det er duft og smak av ren tropisk frukt som lime, grapefrukt og ananas. Også et lite preg av honning. Den hadde god struktur og balanserende syre. Den hadde god friskhet og fylde. Vil kunne passe til skalldyr, fiskeretter og lyst kjøtt.
Druer: Chenin Blanc, Roussanne, Semillion, Viogner.
Vinen er økologisk. Alkoholinnhold: 13,5%.
Du finner den på bestillingsutvalget til kr. 234,90.

Jonty's Ducks Pekin Red 2014

Denne rødvinen hadde en dyp rødblå farge. Den var tørr, men hadde en fin fruktsødme. Den hadde god kraft og fylde, og fin struktur. Duften hadde preg av mørke bær som mørke kirsebær, litt kaffe og hint av vanilje. Lang og behagelig ettersmak og fine integrerte garvestoffer. Til tross for at den var fire år gammel, burde den kunne lagres ytterligere.
Druer: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah.
Vinen er økologisk. Alkoholinnhold: 14%.
Du finner den på bestillingsutvalget til kr. 234,90.Avondale
I 1997 kjøpte John og Ginny Grieve det som i dag er kjent som Avondale-gården. Deres yngste sønn tok utfordringen om å gjøre denne om til en robust, miljøvennlig vingård.
I år 2000 ble de rammet av en brann som kom fra fjellene. Dette så de på som en mulighet til å bygge opp en vingård på en bærekraftig måte med fokus på økologiske og biodynamiske prinsipper. Deres visjon er at “jord er liv”. I dag har Avondale 60 hektar med vinmarker, hvorav alle er sertifisert økologisk.
 

Rupert & Rothschild Classique 2017


Dette var en rødvin med dyp klar rød farge. I duften hadde den modent preg av solbær, eik, jordsmonn og et tydelig urtepreg. Smaken fulgte duften. Denne vinen hadde god kraft og fylde, i tillegg til fin fruktsødme. Garvestoffene var godt integrert. En vin for de gode middager enten det er lyst kjøtt, småvilt eller grønnsakretter. Fruktsødmen tilsier at den også bør kunne passe til grillmat (som for øvrig er sør-afrikanernes yndlingshobby).
Druer: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot.
Alkoholinnhold: 14%.
Du finner den på bestillingsutvalget til kr. 259,90.
 
Rupert & Rothschild Vignerons
Rothschild-familiens lidenskap for vin startet da James de Rothschild kjøpte Château Lafite i 1868. Hans oldebarn, baron Edmond de Rothschild omfavnet hans visjon og utvidet vinporteføljen ved å anskaffe to eiendommer i Listrac og Moulis-en-Médoc i 1973. Dette skulle
bli Edmond de Rothschild Heritage, i dag overvåket av hans sønn og hans kone, baron Benjamin og baronesse Ariane de Rothschild.
I 1997 ble Rupert & Rothschild Vignerons etablert under ledelse av dr Anton Rupert og baron Edmond de Rothschild. Begge mennene ga senere fra seg regjeringene til sine respektive sønner; Anthonij Rupert og baron Benjamin de Rothschild. Etter at Anthonij Rupert døde i 2001, overtok hans eldre bror Johann Rupert og søster Hanneli Rupert-Koegelenberg sin stilling.
Merket produserer tre særegne viner; en enkelt sort Chardonnay, Rupert & Rothschild baronesse Nadine oppkalt etter baronesse Nadine de Rothschild, kone til Edmond de Rothschild. Et flaggskip Bordeaux-blanding; Rupert & Rothschild baron Edmond de Rothschild oppkalt etter avdøde baron Edmond de Rothschild og en klassisk rød blanding; Rupert & Rothschild Classique, en av de mest solgte og etterspurte sørafrikanske rødviner i sin kategori.

Sør-Afrikansk vin

Vi kan jo oppsummere litt av det vi vet om sør-afrikansk vin. Først av alt kan vi nevne at nasjonaldruen her nede heter Pinotage. Druen så dagens lys i Stellenbosch for 90 år siden. Den er en kloning av druene Pinot Noir og Cinsault.
I kolonitiden var Sør-Afrika et av de første områdene for vindyrking utenfor Europa med planting av de første vinstokkene på 1600-tallet. I nyere tid gjorde handelsboikotten av landet under apartheidregimet at sørafrikansk vin bare ble solgt i mindre kvanta utenfor landet. Vinen er nå i ferd med å gjenerobre sin tidligere status.
Sør-Afrika har generelt et varmt middelhavsklima. Men både klima og jord varierer sterkt. Store deler av området har et surt jordsmonn, og vinmarkene må ofte kalkes. I dag er landet sjette største vinprodusent i volum.
Sør-Afrika har en ganske komplisert inndeling av vinområder. Øverst står fem regioner: Coastal,
Breede River Valley, Klein Karoo, Olifants River og Boberg. Noen av regionene kan ha
underdistrikter, mens distriktene igjen kan ha underområder (wards).
Noen distrikter tilhører ingen region eller områder. Et eksempel er Western Cape som er et stort
vinområde som ble etablert i 1994. Betegnelsen brukes for viner utenfor WO-systemet og angir en
slags bordvin.

Gå inn på lenken og hør podcasten fra Sør-Afrika:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar