torsdag 3. desember 2020

En vinner til lunsjbuffeten

Dagens vin vi har foran oss er en tørr Riesling fra Pfalz i Tyskland. I tillegg har den bobler! I tillegg er produsenten – Reichsrat Von Buhl – medlem av den tyske vinprodusentorganisasjonen VDP (noe som passer meg bra). Disse vinprodusentene har ønsket (gjennom mange år) å gå bort fra Tysklands rykte om billige søte hvitviner til mer tørre, slik den europeiske stilen har gått i retning av.
Von Buhls musserende viner har gått i retning av det du finner i Champagne. Ikke rart. Dette er mye pga. Mathieu Kauffmann som startet der i 2013, og var tidligere «Chef du Cave» hos Bollinger Champagne. Matthieu jobber ikke lengre hos Von Buhl men han skapte grunnlaget for det kvalitetsfokuset Von Buhl har på sine musserende viner (sekt) i dag. Teamet som Mathieu trente opp er det fortsatt og viderefører det skyhøye ambisjonsnivået, og vinmakeren Gregor har full kontroll.Von Buhl Riesling Brut 2017

Denne oppleves ikke som knas-tørr, mye på grunn av god fruktighet og fylde. Vi finner gule godt modne epler i smaken. Det er sitrus og mineraler. Det er lang ettersmak med små bobler, som holder seg lenge. Så hva kan vi bruke denne vinen til? Den vil være fin som aperitiff. Flott til et lunsjbord med mye fingermat og forskjellige smaker. Ikke minst skalldyr og fiskeretter. Prøv den også på nyttårsaften (før klokka tolv!).

Von Buhl

Navnet Von Buhl kommer fra Franz Peter Buhl, parlamentsmedlem i Baden og Bayern, som i 1849 giftet seg med Maria Barbara Jordan, og da inn en velstående familie, og ble eier av flere vinmarker i området. Fram til da var hele området eid av «Jordan» familien, men ble så delt opp i tre deler; Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl og Dr. Deinhard. Ordet «Reichsrat» kommer av en tittel som Armand Von Buhl, sønnen til Franz, fikk da han ble et offisielt medlem av overhuset i det Bavariske kongedømmet.

Von Buhl ble raskt kjent som en kvalitetsprodusent og personligheter som Felix Mendelssohn Bartholdy og Otto von Bismarck elsket vinene. Det mest kjente sitatet er nok "Dieses Ungeheuer schmeckt mir ungeheuer" – hvor Bismarck utrykte hvor mye han elsket vinen fra GG-vinmarken Ungeheuer. Von Buhl eier den dag i dag den beste og historiske delen av Ungeheuer. Når Suezkanalen ble åpnet i 1869 var det ikke Fransk vin, men Von Buhl som ble servert – og Von Buhl var på den tiden en av verdens dyreste og anerkjente viner.

Barnebarnet til Franz Peter – Franz Eberhard Buhl, sammenslo i 1909 Von Buhl med vinprodusenten Schellhorn-Wallbillich og ble da en av de største privateide vinprodusentene i Tyskland, med over 200HA. Det var enken til Franz Peter – Frieda Piper von Buhl som tok over driften fram til sin død i 1952. Ekteparet hadde ingen barn så Von Buhl ble overlatt til Georg Enoch Freiherr von und zu Guttenberg, en velstående venn av familien. Over årene måtte vineriet selge unna vinmarker for å holde driften i gang og sto igjen med 52HA av indrefilene av vinmarker i området. Fra 1989 til 2013 var Von Buhl leaset ut til en Japansk businessmann, Toyohiro Tokuoka. Men i 2005 ble vinprodusenten solgt til en lokal businessmann Achim Niederberger, som tok over driften med nytt team i 2013.

Og vil du høre på podcasten? Gå inn her:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar