Hvorfor det?
Og hvorfor ble dette en god match? Jeg tror det er fordi dette var en saftig vin. Foruten å være en vin med god fruktsødme (den er egentlig tørr – 3 g/l) var den også svært saftig. Og akkurat det passer godt med krydrede matretter. Den har dessuten en god mengde alkohol (13,5 %), noe som bidrar til sødmepreget. Vinen er laget på druen Garnacha Tintorera. Det er en drue som ofte gir stor fruktighet, fylde og mye alkohol. Den liker seg best i tørre og varme områder, og det vil gjøre at druene får mye sukker. Hvis du vil ha en tørr rødvin og lar gjæringen gå helt ut, får du en vin med mye alkohol.
Taco i Norge
Visste du at 84 % av nordmenn spiser taco minst én gang i måneden? I Store Norske Leksikon får vi vite: I Norge er «nasjonaltacoen» tacoskjell fylt med kjøttdeig, grønnsaker, saus, ost og rømme. Med unntak av hermetisk mais og hvitost er dette en rett som er lik CalMex-tacoen. Denne varianten ble oppfunnet av meksikanske fremmedarbeidere i California i mellomkrigstiden, og senere industrialisert av fastfoodkjeden Taco Bell i 1962.
Den u-formede tortillaen var en meksikansk oppfinnelse, likeså ideen om å frityrsteke den samt å fylle den med andre ingredienser enn den tradisjonelle meksikanske versjonen med kylling og bønner. Kjøttdeig erstattet kylling, mens issalat, hermetisk tomat og cheddarost var produkter som tidligere var utilgjengelige for den meksikanske arbeiderklassen. CalMex-tacoen ble slik et symbol for den meksikanske klassereisen. Guacamole og rømme kom senere, og det var denne CalMex-tacoen som ble spredt verden rundt i 1970-årene.
Taco kom til Norge i 1965, da Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon begynte å importere varer for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kom til byen for å lete etter olje i Nordsjøen. Middelthon tok inn maismel, Pampers-bleier med parfyme, kakemikser, ulike supper på boks, barbecuesauser og taco-produkter. Middelthon solgte også videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum.
I 1971 begynte Oluf Lorentzen i Oslo å importere tacoskjell, garbanzobønner, tostadas, tamales, enchiladas og kryddersaus fra Old El Paso, en grønnsaksprodusent som i 1950-årene spesialiserte seg på hermetisert og tørket meksikansk mat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar