mandag 30. november 2020

Midtsommersfeiring i Chile og Argentina!

Så da er vi på reise igjen. Og her hvor vi er nå er det godt og varmt. Og det er fordi det er midtsommer her! For vi har nemlig krysset ekvator i dag.
Først besøkte vi det som på spansk generelt omtales som Valle Central i Chile. Egentlig består området av en rekke mindre vinområder, som for eksempel Maipo-dalen og Rapel-dalen. Og her skal vi kose oss.
Og skulle vi si litt om der vi er nå, så regnes Valle Central som et av de viktigste vinproduserende områdene i Sør-Amerika når det gjelder volum. Det
er også en av de største vinregionene, som strekker seg fra Maipo-dalen (like sør for Santiago) til den sørlige enden av Maule-dalen. Dette er en avstand på nesten 400 km og dekker en rekke klimatyper.
I Valle Central dyrkes en rekke druer. De domineres av de populære Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Chiles nasjonal-drue, Carmenère, er også viktig her, akkurat som Malbec er for Mendoza, på den andre siden av Andesfjellene.
Fordi denne regionen er så stor og terrenget så variert, er det lite sannsynlig at navnet 'Central Valley' på etiketten forteller noe spesifikt om stilen på vin i flasken. Skal du vite litt mer, må du se etter hvilket vindistrikt vinen kommer fra.

Historisk grunn

Og vi er på historisk grunn. Dette er en av de første byer som innvandrerne (spanjolene) etablerte i Chile. Her finner vi også nordmenn. Den bergenske skipsrederfamilien Odfjell, kjøpte i romjula 1982 en gård på 100 hektar i Maipodalen, men der rekker ikke vi innom i dag. For vi har noen avtaler vi gjerne vil følge opp. Og vi det er Carl-Erik Christoffersen og fortsatt min makker Harald Skulberg. Og sannelig har vi en avtale med Jan Egil Aase når vi etter hvert kommer oss over Andesfjellene og ned til den argentinske vinbyen Mendoza.

Casilero del Diablo

I 1891 spredte Don Melchor de Concha y Toro et rykte om at djevelen bodde i kjelleren hans, for å forhindre at folk stjal de beste vinene. Slik ble legenden om Casillero del Diablo, djevelens kjeller, født!
I dag er Casillero del Diablo den mest eksporterte vinmerkevaren fra Chile, tilgjengelig i over 145 land verden over. Vinene får stadig oppmerksomhet og har blant annet fått utmerkelsen «den mest prisverdige cabernet sauvignon i verden» av Decanter Magazine.
Trivento

Trivento Bodegas y Viñedos, som ble grunnlagt av chilenske Viña Concha y Toro i 1996, er i dag blant Argentinas ledende eksportører av vin. Firmaet eier åtte vingårder – alle med beste beliggenhet i Mendoza, som er Argentinas mest berømte vinregion. Triventos vinmarker er beplantet med nasjonaldruene Malbec og Torrontés, og i tillegg dyrker de klassiske druesorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Syrah.
Vinområdet Mendoza påvirkes av tre sterke vinder som sveper over området gjennom hele året. Disse påvirker produksjonen positivt og vindene har også gitt navn til firmaet – Trivento betyr ”tre vinder”.Weinert

I 2020 kåret magasinet Wine & Spirits Cavas de Weinert til å være blant de 100 beste vinhusene i verden. I tillegg ble de også rangert blant de topp tre mest prestisjefylte vinprodusentene i Argentina.
Året var 1999 og Argentina virket fjernt for norske vinkonsumenter.
Weinert har fått mye oppmerksomhet i norsk og internasjonal vinpresse, spesielt hans Malbec Estrella 1977 – en av Argentinas store stjerner!
Han hadde sterkest tro på druen Malbec. Hans ønske var å lage en vin i verdensklasse, og inspirasjonen hentet han fra Bordeaux. Det store skiftet skjedde i 1977. Den kjente amerikanske vinjournalisten Robert Parker var på besøk i Mendoza, og smakte seg gjennom alle vinene til Cavas de Weinert. I sin anmeldelse av 1977-årgangen av vinen Estrella, omtalte Parker vinen som sin personlige husvin. Det amerikanske markedet reagerte spontant, og dollarene strømmet inn. Dermed kunne Don Bernardo fortsette sin drøm om å lage kvalitetsvin, eller – med hans egne ord – tilrettelegge for at de kan bli født.

Gå inn på lenken under og lytt:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar