søndag 15. november 2020

Varme Vinland: Portugal

I dag skal vi avlegge Portugal et besøk. Vårt mål er å bringe varmen fra deilige vinland hjem til Norge til småfrosne nordmenn.
Vi starter vårt besøk på en fortausrestaurant i solen på Praça do Comércio i Lisboa eller kommers-plassen, som vi kan kalle den. Den ligger ned mot elven Rio Tejo. Ja, dette er en flott plass omkranset av storartede bygninger – ja, jeg vil si palass. Det var her kommersen foregikk i tidligere tider, når seilskutene kom inn fra den nye verden.
Og dette er et godt sted å starte vårt besøk. Portugal var jo en stor sjøfartsnasjon, så utsynet utover elven er passende for oss. Her ligger for eksempel restauranter på rad og rekke. Der borte ligger også Sala de Provas – Senter for Portugisiske viner. Like opp i gaten ligger også senteret for
Sjøfarermonumentet.
portviner – så her er vi midt smørøyet.
Nå er jo vi her for å smake på den lokale maten og tilhørende drikke. Og ikke minst derfor er dette et godt utgangspunkt for vårt besøk. I likhet med sitt naboland Spania har Portugal en rekke godbiter å by på når det gjelder tradisjonell mat og drikke. Det sosiale aspektet rundt måltidet er noe portugiserne setter høyt, noe man ser gjennom de faste feiringene de har gjennom året med stort fokus mot maten. For eksempel finner man festivaler for supper, tørket frukt, fisk og flere andre tilstelninger som strekker seg over flere dager.

Sjømat sentralt

Solar das Boucas Loureiro
og Bons Ventos Leve.
I Portugal er sjømat sentralt. Vår lunsj her blir derfor sjømatinspirert. Det er litt reker, kreps og blåskjell sammen med litt tilbehør, og det jeg tror blir en passende vin til. Det er en Solar das Bouças Loreiro 2019. Den kommer fra området Minho, som ligger i Nord-Portugal. På Vinmonopolet koster den 140 kroner, som ikke er noen upris. Ja, ekspertene hjemme har til og med bedømt den til et meget godt kjøp! De kan det med å lage gode og friske hvitviner i Nord-Portugal.
Så hvordan smakte dette? Ja, den portugisiske sjømaten er det ikke noe å si på. Og vinen? Vinen fra Minho var helt topp. Den var tørr, men samtidig svært fruktig. Frisk med fin syre. Vi kjente litt sitrus, litt epler og litt grønne urter i smaken. Den var også litt svakt perlende – slik som hvitvinene ofte er i Nord-Portugal. Kan utmerket passe til skalldyr og fisk eller som en aperitiff. Så dette var en deilig lunsj. Dette er jo en vin du også kan sitte og kose deg med, sånn som vi sitter nå.

Bare rødvin til Bacalao?

Aune Lohmann Tinto.
Mange tar rødvin som en selvfølge til bacalao, men hvitvin er faktisk et minst like godt valg. Rettens syrlige preg matches bedre av hvitvin, fordi hvitvin generelt er syrligere enn rødvin. Hvitvin kommer oftere i søtere utgaver, som er viktig dersom bacalaoen er spicy.
Vi ville teste begge deler. Den hvite var en Casa Santos lima Bons Ventos Leve 2019. Vi valgte den fordi den hadde litt sødme – 15 gram sukker pr. liter – og skulle derfor være i det halvtørre området. Vår bacalao hadde litt chili, så det måtte passe bra. Men til vår store overraskelse opplevde vi ikke vinen som halvtørr! Den var deilig og frisk og litt svakt perlende. Det var hint av sitrus, urter og litt moden frukt. Med en pris i Vinmonopolets Basisutvalg på kr. 99,90, er ikke dette noe dårlig kjøp. Tvert i mot! Og hvordan passet den til bacalaoen. Helt fint! Bacalao er en krevende matrett stappfull av ingredienser som passer dårlig
til vin. Heldigvis godt varmebehandlet, noe som gjør det hele litt enklere.
Når vi velger rødvin til bacalao, enten det er med eller uten kjøtt, gjelder det å finne en vin med god friskhet, som er saftig og bløt, altså uten mye garvestoffer. Og rødvinen vi har valgt er en flaske av vinen Aune Lohmann Tinto 2016. Den har vi fått vite skal passe godt til en tomatbasert Bacalao.
Og det artige med denne er at den er halvt norsk. Det er Roar Aune fra Trondheim, som sammen med sin kompanjong Petra Lohmann har laget den. Han holder til i Dão, litt lenger nord i Portugal enn der vi befinner oss nå. Så hvordan smakte den? Tinto var frisk, men også saftig og fruktig. Den hadde god kraft og fylde til å matche det kraftige smaksbildet i Bacalaoen. Med andre ord den kan trygt anbefales! Du får den på Bestillingsutvalget til kr. 159,90.
Så hvis du har lyst til å drømme deg bort til varmen på sydligere breddegrader, kan du gjøre det her: PORTUGAL!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar