mandag 23. november 2020

Portugal: På kryss og tvers i sentrale strøk

Jose Luis Olivera Da Silva tok vel i mot oss.
Som vi var i forrige program, er vi fortsatt i Portugal. Vi fortsetter vår reise på jakt etter spennende mat og drikke. Vårt mål med disse programmene er å bringe varmen fra deilige vinland hjem til Norge til småfrosne nordmenn. På denne etappen reiser vi sammen med Harald. Det viste seg etter forrige program at han slett ikke hadde noe i mot å slå følge for å smake på god portugisisk mat og drikke. 
Denne gangen har vi besøkt vingården Quinta da Boavista der vinhuset Casas Santos Lima holder til. Vi har pist lunsj i den hvite byen - Obidos som den egentlig heter. En lokal variant av lasagne sammen
Et godt måltid på terrassen.
med gode viner.
Deretter reiste vi tilbake til Torres Vedras og gikk på restaurant for å få oss en bedre middag. Vi fikk smake på den lokale retten Leitao. Og det tipset vi hadde fått er at denne retten (av smågris) skal nytes sammen med rød vin - og det skal være mye av det!

Casas Santos Lima

Utsyn over Quinta Boavista.
Vi har mange viner fra Casas Santos Lima på Vinmonopolet. Jose Luis Oliveira Da Silva var en ung fremadstormende bankmann med base i London, da livet tok en uventet vending. Han valgte å gi slipp på sin karriere i banken og reiste hjem til Portugal. Etter noen måneder i tenkeboksen, bestemte han seg for å overta familiens vingård i Alenquer. Som 4. generasjon i dette familiedrevne selskapet, har han bygget opp Casa Santos Lima til å bli en av de mest toneangivende vingårdene i Portugal.
Casa Santos Lima ligger i Alenquer, ca. 45 km nord for Lisboa, i regionen Estremadura. Dette er den mest prestisjefylte DOC appellasjonen i området. I 2009
Vinen Portuga går på flasker.

byttet man appelasjonen til regionen fra Vinho Regional Estremadura til Vinho Regional Lisboa. Dette ble gjort for å unngå forveksling med den spanske vinregionen Extremadura, og for å styrke tilknytningen til Lisboa.
Casa Santos Lima har flere eiendommer – såkalte Quintas – som dekker et område på totalt 280ha, hvorav over 180ha er vinmarker. Vinmarkene ligger i et kupert landskap på mellom 110 til 220 meter over havet. Soleksponeringen er ypperlig, og en mild havbris kommer fra Atlanterhavet som ligger 25 km unna. Gjennomsnittlig nedbør er ca 700mm og inntreffer mellom oktober og april. I juni til september er det tørt og med en gjennomsnittlig temperatur på 21-22 grader. Dette gir vinplantene en balansert modenhet som igjen gir kvalitetsdruer.

Om Obidos

Da den portugisiske dronningen Isabel fra 1200-tallet passerte gjennom Obidos og undret seg over skjønnheten, ga ektemannen kong Alfonso II den til henne. I århundrer etter fulgte kongene i Portugal etter, og presenterte den pittoreske lille byen for dronningene som en bryllupsgave. Med sine hvite bygninger som skinner like sterkt nå som da, er den inngjerdede byen Obidos veldig populær blant turister, og ligger i åssiden med fantastisk utsikt over Estremadura-området. Middelalderslottet er en hovedattraksjon.
De fantastiske lyseblå
keramikkfliser finner du over alt.


Her finner du podcasten:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar