torsdag 26. november 2020

Topp kvalitet fra Moldova

Da har jeg blitt bedt om å vurdere tre moldovske viner. Det er spennende, siden det er viner vi ser lite til i Norge. Det eneste jeg vet om moldovsk vin er at jeg har lest at de er verdens største produsent av Gewürstraminer. For meg er det en god start siden jeg er glad i viner av den druen.
Vi må kunne si at moldovsk vin har gått gjennom en revolusjon kvalitetsmessig det siste tiåret. Det ser vi på hvor mange medaljer de høster i internasjonale vinkonkurranser.
Utgangspunktet var at de var en del av Sovjetunionen. Og femårsplanene der var at man skulle produsere så mye vin som mulig – noe som gjorde at Sovjet ble verdens største vinprodusent. På volum, men ikke på kvalitet.
Moldova, foruten Russland og Ukraina, omtales i dag av vinekspertene, som en av de tre tungvekterne på vin i Øst-Europa.
Så har Moldova også en 4 000 år lang historie på dette området, bare slått av Georgia der man i arkeologiske utgravinger har funnet druesteiner som er enda eldre. Det sies at druepotensialet i Moldova er stort. Landet har i dag 112 tusen hektar vingård plantet med over 50 drue-typer.
Alle de tre vinene vi har fått til testing er på Vinmonopolets Bestillingsutvalg.

Gitana La Petite Sophie

Den første vinen vi tester er en tørr hvitvin. Lille Sofie eller Gitana La Petite Sophie fra 2016. Den har 3,9 gram sukker pr. liter, noe som tilsier at den er godt innenfor det tørre området. Denne vinen er en blandingsvin av Feteasca regala-druen, Chardonnay og Rielsing-druen. Feteasca regala er ikke så særlig kjent drue i Norge. Bare to viner på Vinmonopolet er laget på denne druen, men den brukes mye i Moldova og Romania. 
Vimarkene på gården Gitana.
Den er som nevnt fra 2016, har fått fire år bak seg, og er altså ingen ungdom for å være en hvitvin.
Fargen er gyllen gul. Det er kraftig duft, og den er rund. Jeg tenkte på tropisk frukt. Det er en innsmigrende, fyldig og kraftig smak. Den følger duften og går i retning av tropisk frukt. Kanskje litt ananas og aprikos. Vinen har ligget 4 måneder på eikefat, uten at jeg fikk med meg noe særlig eikepreg.
Det er mye alkohol – på 14 %, noe som trolig er med å gi vinen et litt sødmepreg. Jeg vil derfor anbefale at vinen serveres godt avkjølt – kanskje rundt 10 grader – når den kommer i glasset. Da vil den få god struktur og syren vil komme fram.
Den kommer fra vinhuset Vinaria Tiganca, som ligger i den sørligere delen av landet – bare noen steinkast fra grensen til Romania. Vinhuset har sin historie tilbake til sovjet-tiden. På 90-tallet begynte kvaliteten å endre seg.
Så hva kan vi bruke denne vinen til? Ja, den er god å drikke, men vil nok komme mer til sin rett sammen med en fiskerett. Da vil jeg understreke servert på en mer kontinental måte enn det vi vanligvis har i Norge. Altså med en god kremet saus til og annet godt tilbehør.
Vi kan ikke si noe annet enn at denne vinen kan sterkt anbefales. Det er på ingen måte noe å si på kvaliteten. Det eneste er at viner fra Moldova er svært kostbare. Denne må du gi 288 kroner for.

Castel Mimi Saperavi

Vinkjelleren på Castel Mimi.
Den neste vinen er en rødvin, som heter Castel Mimi Saperavi og kommer fra 2017. Den kommer fra vinhuset Castel Mimi, som ligger litt sør for hovedstaden. Vinhuset er et enormt kompleks av vinproduksjon, hotell og restauranter. De kan føre sin historie tilbake til 1901, da Constantin Mimi startet sitt vinhus etter moderne prinsipper.
Vinen vi har fått i dag er laget på den røde druen saperavi, som heller ikke er en godt kjent drue i Norge. På Vinmonopolet har de faktisk 13 viner av denne druen. Det er viner fra Moldova, Georgia og Russland. Druen er en gammel georgisk rødvinsdrue. Gir fyldige, friske, tanninrike og mørke viner som gjerne kan lagres lenge.
Denne vinen er rubinrød og har kraftig og fyldig duft og smak. Den smaker mørke røde bær. Du finner litt krydder og den er rund. Den har garvestoffer, men de er ikke påtrengende. Vinen hadde en behagelig og fruktig ettersmak. Denne vinen var tre år gammel, og hadde litt lagringspreg.
Så hva slags mat kan vi bruke denne til? En god søndagsmiddag med svinekjøtt og masse godt tilbehør tror jeg kan være passe. Jeg ville heller ikke ha noen problemer med å ta fram denne til en biff-middag.
Vi kan ikke si noe annet enn at denne vinen kan sterkt anbefales. Det er på ingen måte noe å si på kvaliteten. Men også denne vinen må du betale litt for. Denne må du gi 234 kroner for.

Gitana Lupi

Den siste vinen vi har foran oss er også en rødvin. Den kommer fra samme vinhus som hvitvinen – Vinaria Tiganca. Den heter Gitana Lupi – som vi gjetter på betyr ulv – og er fra 2016. Også i denne vinen finner vi druen Saperavi i tillegg til Merlot og Cabernet Sauvignon.
Fargen er rubinrød. Duften er svært fyldig, kompleks og kraftig. Det samme er smaken. Jeg kjenner både mørke frukttoner, vanilje og kaffebønner i duften. Vinen har ligget rundt tre år på eik, noe som har gitt et tydelig preg av det. Den er tørr – rundt fire gram sukker pr liter og har fin balanserende syre. Vinen er rund i smaken og gir et litt sødmeaktig preg. Noe som trolig er fruktsødme, men som trolig blir litt framhevet av nesten 15 % alkohol.
Så hva slags mat kan vi bruke denne vinen sammen med? Som den forrige vinen kan den nok passe sammen med en kraftig svinestek. En kraftig biff-middag vil helt klart passe. Og når jeg tenker etter vil nok også en elgstek komme til sin rett med denne vinen. Dette var en deilig vin. Og prisen – ja den følger av at moldovske viner koster mye – 325 kroner.

Moldova – Druelandet

Formet som en haug med druer, ligger Moldova i Sørøst-Europa, klemt mellom Ukraina og Romania, i Svartehavsbassenget, hvor vintreet stammer fra. Landet har en fragmentert lettelse, med lave åser, solfylte platåer og sletter, krysset av mange bekker som strømmer inn i de to store elvene, Prut og Dnestr. Klimaet er moderat kontinentalt med påvirkninger fra Svartehavet. Ligger på 46-47 ° breddegrad, akkurat som andre kjente vinregioner i Europa, vingårdene har en terroir egnet for produksjon av kvalitet rødvin, i de sørlige regionene og hovedsakelig hvitvin i den sentrale delen av landet.

Her kan du få med deg podcasten: Moldovske viner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar