søndag 14. mars 2021

Torsdagstipset

Fem hvite og en masse sjømat

Sjømat kan være så mangt – og ha mange forskjellige smaker. Vi vil her konsentrere oss om skalldyr. Det meste av skalldyr har en nøytral – noen litt sødmeaktig – smak. Det er ikke uten grunn mange tar litt sitron på rekene, når de skal spise dem. Det er for å få litt friskhet til den naturlige nøytrale og litt sødmeaktige smaken.
Her har vi valgt en vinøs tilnærming til måltidet. Vi har tatt for oss fem hvitviner for å se om de kan passe til de ulike typer skalldyr vi har på bordet.

Dersom du vil høre vår podcast, kan du gjøre det her:
Fem hvite og en masse skalldyr

Riktig vin vil kunne framheve den sarte, sødmefulle smaken, samt harmonere med hintet av salt og mineraler som finnes i sjømat. Derfor har vi gått for noe hvitt.
Mange forbinder skalldyr med sommer og sol, men det er faktisk slik at skalldyrene smaker aller best om vinteren. Det iskalde vannet gjør at algene forsvinner og skalldyrene får bedre levevilkår i sjøen. Reker og skalldyr er en sikker vinner for mange når de skal kose seg litt ekstra, men hvilken vin skal man velge?
Vi har tatt for oss et utvalg av våre skalldyr favoritter:

Reker:

Vinvalget vil til dels avgjøres av hvor mye rekene er saltet. En ung riesling fra Tyskland med en lett restsødme kler rekene godt når de er på den salte siden av skalaen. En Albariño som er elegante og aromatiske viner med delikat fruktsødme og finesse passer fint om rekene har et lett saltpreg.

Blåskjell:

Til blåskjell dampet i hvitvin med urter anbefaler vi en hvitvin med frisk syre og fruktighet. Du kan også prøve en tørr rosévin til denne retten, gjerne fra Provence.

Krabbe:

Utfordringen med krabbe er at innmaten i skallet er mye kraftigere enn det sarte kjøttet i klørne. En Riesling med litt sødme er en god kombinasjon her.

Kamskjell:

Her har vi i utgangspunktet en veldig nøytral smak. Litt avhengig av hva du har sammen med kamskjellet kan Albariño være et godt alternativ.

Blåskjell:

Blåskjell hører vanligvis sommeren til, og går godt med andre sommerklassikere som frisk hvitvin og fyldig rosévin. Også her vil følget med blåskjellene være med å bestemme. Du kan for eksempel lage en rett med litt asiatisk vri, noe som krever litt mer. Eksotiske smaker som chili, kokosmelk, sitrongress og koriander trenger gjerne mer futt fra vinen, så velg gjerne en syrefrisk og moden Riesling eller Grüner veltliner.

Røkelaks:

Det er best med hvite viner til røkelaks, men champagne og lys og tørr sherry er også gode alternativer. Laks er en fisk med mye fiskefett, og det er som oftest svært krevende for vinvalget. Vi vil anbefale at du tester en spansk Albariño eller en Gewürstraminer. Vi har valgt den spanske.

Disse vinene testet vi:

Wageck Kalkstein Riesling Trocken 2020
Dette er en én-druevin Pfalz i Tyskland, og må sies å være en real vare 😄 Det er vinprodusenten Weingut Wageck som står bak. Riesling-druen lager mangfoldige viner, som aldri er langt unna, når sjømat og skalldyr kommer på bordet.
Fargen på denne var klar og middels lys gul. Duften var fruktig med god intensitet med preg av både eple og sitrus. Det var en tørr vin. Smaken var ganske fyldig og frisk, og fruktigheten hadde preg av eple og sitrus. Den var ganske lang i ettersmaken og var litt mineralsk.
Vinen var helt utmerket til krabbe, vil vil også være helt topp som aperitiff og til annen sjømat. Vi vurderer den til Et Godt Kjøp.
Du finner den på Basisutvalget til 129,90.

Pazo Pondal Lenda Albariño 2020
Denne vinen en én-druevin fra Rias Baixas i Spania og vinprodusenten Pazo Pondal. Viner fra denne druen er en av mine favoritter blant de hvite. Solide viner fra Albariño-druen er en av de få som godt takler fisk med mye fiskefett.
Dette er en rimelig Albariño-vin som håndterte vår røkelaks helt utmerket. Den er klar og lys gul. Duften er fruktig og har god intensitet med preg av sitrus og tropisk frukt. Det er en tørr vin og er ganske fyldig. Den er fruktig og følger duften med sitrus og tropisk frukt. Vinen er ganske frisk og har ganske lang ettersmak.
Den passet utmerket til vår røkelaks og vi vurderer den til Et Godt Kjøp om vi sammenligner pris og kvalitet.
Du finner den på Bestillingsutvalget til kr. 129,90.

Pazo Pondal Leira Albariño 2020
Dette må sies å være storebroren til den forrige vinen vi testet. Vi er fortsatt i Spania og Rias Baixas og det er fortsatt vinprodusent Pazo Pondal den kommer fra. Som det går fram av etiketten er det igjen Albariño-druen som brukes i vinen.
Det er en klar og lys gul vin. Duften har god intensitet og frisk fruktighet av sitrus og noe eple. Det er en tørr vin. Smaken er ganske frisk, fruktig og er ganske fyldig. Fruktigheten har preg av sitrus. Vinen er litt mineralsk og smaken holder seg ganske lenge i munnen.
Den har litt mer kompleksitet enn Lenda.
Dette var en flott skalldyrsvin og vi vurderte den til Et Godt Kjøp.
Du finner den på Bestillingsutvalget til kr. 139,90.

J. Moreau & Fils Saint-Bris 2019
Saint-Bris er en vin-appellasjon for hvitvin i Bourgogne. Den har fått navn etter landsbyen Saint-Bris-le-Vineux, som ligger noen få kilometer sørvest for Chablis-området. Vingårdene vi finner her er på rundt 100 hektar.
Det som gjør Saint-Bris noe spesiell for Burgund er at den er laget av Sauvignon-druer, med varianter Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris som begge er tillatt, i stedet for Chardonnay og Aligoté. Dette er begge druer godt innarbeidet i Bourgogne. Saint-Bris er den eneste appellasjonen som tillater Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris i vinene.
Mens vinene viser typiske Sauvignon-aromaer, har de blitt karakterisert som mindre konsentrerte enn de Sauvignon blanc-baserte vinene i den øvre Loire-dalen, og særlig fra områdene Sancerre og Pouilly-Fumé.
Denne Saint-Bris-vinen er en velsmakende, tørr og ganske frisk hvitvin med middels konsentrasjon. Og det er akkurat slik viner fra dette området blir karakterisert. Det er en fruktig vin med preg av eple og sitrus. Den har en ganske fyldig smak. Vi opplevde den som en flott skalldyrsvin og Et Godt Kjøp.
Denne finner du på Basisutvalget til kr. 159,90.

Dorli Muhr Prellenkirchen 2019

Carnuntum var i oldtiden den viktigste romerske grensefestningen ved Donau, øst for dagens Wien i Østerrike. En steinfestning ble bygd som legionsleir i 73 evt., og omkring den vokste det opp en by som var havn for den romerske Donau-flåten. I dag er det et av Østerrikes mindre vinområder.
På Spitzerberg i det østligste Østerrike ligger den tolv hektar store eiendommen til Dorli Muhr i Carnuntum. Spitzerberg jord av ren kalkstein. I denne sørvendte skråningen er det hardt arbeid og stor innsats som trengs for å druene. De håndplukkes og  delvis tråkket.
Prellenkirchen er en én-druevin av Østerrikes nasjonaledrue Grüner Veltliner. Dette er en klar vin med lys gul farge. Duften er frisk og har middels intensitet. Den er fruktig med preg av sitrus og grønt eple. Vi merket også litt urtepreg.
Dette er en tørr vin. Smaken er ganske frisk og fyldig, med fruktighet som i duften av sitrus og grønt eple. Den er ganske konsentrert og har lang ettersmak i munnen.
En flott vin til både skalldyr, fisk og kylling. Vi vurderte den til Et Godt Kjøp.
Denne finner du på Bestillingsutvalget til kr. 199,90.


Dorli Muhr.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar