mandag 12. april 2021

Torsdagstipset

Våren er Rosa

Er vi for tidlig eller er det innenfor å smake på rosévin nå i begynnelsen av april. Vel, vi liker å være heller litt tidlig ute enn for sene, så derfor har vi funnet fram hele fire roséviner å smake på. To av dem kommer (selvsagt) fra Frankrike – fra områder hvor de virkelig kan dette – én kommer fra Libanon og én kommer fra California. Sammen med mye og variert mat ble dette topp!
Vil du høre vår podcast herfra, kan du gå inn her:Côte Mas Rosé Aurore 2020

Denne vinen er en tre-drue vin av druene Syrah, Grenache og Cinsault. Den kommer fra Pays d’Oc lengst sør i Frankrike.
Her opplevde vi en klar, funklende, delikat og lys rosa farge.
Duften
var frisk og fruktig med god intensitet. Den hadde preg av røde bær.
Dette var en tørr vin. Smaken var saftig, velsmakende og ganske fyldig. Den var ganske frisk og fruktig med preg av røde bær og noe sitrus.
Denne finner du på Basisutvalget til kr 114,90. Noen opplever denne som litt sødmefylt, noe vi ikke gjorde. Ved riktig temperatur (8-10 grader) vil du få en god balanse mellom fruktighet og syre. Vi vurderer denne som Et Godt Kjøp.


Domaines Paul Mas

Historien til Château Paul Mas begynner i bydelen Conas, i den fantastiske byen Pézenas, byen til den berømte dramatikeren Molière. Området finner vi Pays d’Oc, sør i Frankrike, ikke langt fra storbyen Montpellier. Etter hvert ble vingården utvidet med en rekke andre vinmarker.
Oldefaren til Jean-Claude Mas, Auguste Mas, kjøpte den første familievingården i 1892, da han anskaffet 9 hektar vinranker i Mas de Bicq, nær landsbyen St Pons de Mauschiens (nær Montagnac). I 1954 utvidet Paul Mas vingården til 120 ha sammen med sin bror, Maxime Mas. I 1987 ga Paul Mas 35 hektar til sønnen Jean-Claude, som oppretter 13 år senere Domaines Paul Mas.


Château Kefraya Bretèches Rosé 2019

Denne vinen kommer fra Bekaa-dalen i Libanon. Det er en vin laget av hele fem druer: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Tempranillo og Cinsault. Druene er håndplukkede og nøye sortert. Fermentert på ståltank.
Fargen er klar og funklende og lys rosa.
Duften er frisk og fruktig og har god intensitet.
Dette er en tørr vin. Smaken ganske fyldig, frisk og fruktig, og har et saftig preg. Fruktigheten er preget av røde bær og litt sitrus. Vinen var ganske konsentrert og hadde lang ettersmak.
Denne vinen passer godt til aperitiff, fisk, skalldyr, men tåler også litt annen tapas.
Server den ved 8 til 10 grader.
Denne vinen får du på Basisutvalget til kr 150,-. Vi vurderer denne til Et Meget Godt Kjøp.


Château Kefraya
Château Kefraya holder til i Bekaa Valley, og driver bærekraftig jordbruk, og de er 100% eid av familien Bustros. Kefraya er dalens nest største produsent, og de første vinstokkene ble plantet i 1951 og 1979 (midt under borgerkrigen). Alle druene håndplukkes, før druematerialet igjen sorteres nøye. Nytt nå er at de forsøker å vinifisere hver plot. Diversifisert jordsmonn: Kalk, sand og grus. Ingen kunstig vanning. 4000 planter pr/ha, og en avkastning på 35 hl/ha.
Vinene kjennetegnes ved at samtlige viner er laget som blandinger av flere druesorter. Dette for å øke kompleksitet og kvalitet.


Domaine la Suffrene 2019

Denne vinen er laget på fire druer: Mourvèdre, Grenache, Carignan og Cinsault. Druene er håndplukkede.
Vinen har en klar, funklende og middels dyp rosa farge.
Duften har god intensitet, er frisk og har fruktighet med preg av røde bær og litt sitrus.
Vinen er tørr, men har god balanse mellom fruktighet og syre. Smaken er ganske fyldig har god fruktighet med preg av røde bær og sitrus. Den er frisk og ganske konsentrert og har lang ettersmak i munnen.
Dette er en flott vin til litt lettere middager av skalldyr, fisk eller lyst kjøtt.
Denne vinen får du på Basisutvalget til kr 185,-. Vi vurderer denne til Et Meget Godt Kjøp.


Domaine la Suffrene
Vinhuset Domaine la Suffrene ligger mellom landsbyene Cadière d’ Azur og Castellet i Bandol, og har vært en familiegård i generasjoner. I 1996 tok Cedric Gravier over familiebedriften, som inntil da hadde dyrket og solgt druene sine til kooperativer i området. Han bygde sin egen vinkjeller på gården, og startet å produsere og tappe sine egne viner.
Hos La Suffrene er det tradisjonell vinifikasjon, hvor mye av det grunnleggende allerede er gjort ute i vinmarken. Det er kaldpressing og gjæring på ståltanker for lagring videre på stål eller store trefat.
Eiendommen består av 50 hektar vinmark, og det er de siste årene investert mye i nyplanting av vinmarkene for å tilpasse druesortene bedre til det varierte jordsmonnet på eiendommen. Området Bandol er kjent for sitt klima, som med over 3000 soltimer i året, innflytelsen fra sjøluften samt årlig nedbør på rundt 650 mm, gjør dette til et svært egnet sted for druedyrking.
Jordsmonnet varierer mellom sandholdig jord, jord med høyt kalkinnhold, og mer leirholdig jord. Variasjonen gjør det mulig å produsere en rekke forskjellige viner, både hvit, rød og rosé. Den viktigste druen i Bandol er Mouvedre, som gir struktur, aroma og finesse til vinene. Carignan, Cinsault og Grenache er andre druer som gjør seg fint sammen med Mourvèdre.


Beringer Zinfandel Rosé 2019

Denne vinen er laget av zinfandel-druer, som mange californiske vinprodusenter mener er nasjonaldruen i denne staten. Vinen skilte seg klart ut fra de andre. Den har hele 34,5 gram sukker pr. liter. Det er langt opp i det halvtørre området. Det betyr at skal du skal kjøle den godt ned for å få litt friskhet inn i smaken.
Fargen var klar, funklende og dyp rosa.
Duften var fruktig med god intensitet. Den hadde preg av røde bær.
Smaken var søt og hadde lett fylde. Servert ved riktig temperatur (8-10 grader), fikk vi fram fin friskhet og konsentrasjon. Det var fruktighet av røde bær.
Vi testet den til moden ost og krydrede kylling-wraps, noe som den fungerte fint til. Bør også kunne passe til desserter som pai med friske bær.

Beringer Zinfandel Rosé 2019
Eiendommen ble oppført på National Register of Historic Places i 2001. Eiendommen inneholder 12 bygninger, steder eller strukturer, hvorav 10 bidrar. Rhine House er det mest fremtredende, bygget fra 1883–84 og designet av Albert Schroepfer. Huset har forseggjort interiør, og ble brukt til å underholde besøkende på eiendommen. Huset ble bygget på stedet for Hudson House (bygget ca 1848-52), som ble flyttet i nærheten for å kunne bygge det større og større Rhinen-huset i 1883. Den har trekk ved Queen Anne og Chateauesque arkitektoniske stiler, med attributter fra arkitektens egen tyske arv. Beringer-familien solgte Beringer-navnet og vingården til Nestlé i 1971, som i 1996 deretter solgte bedriften til en gruppe ledet av Texas Pacific Group; selskapet ble børsnotert neste år. Fra 2000 til 2011 var vingården eid av Foster's Group. Fra og med 2011 eies det av Treasury Wine Estates.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar