onsdag 21. april 2021

Høy stemning på irske puber!

I dag er vi på besøk i pub’en Steinkruset og Villsvinet eller The Mug and Boar som det heter på nynorsk. Dette er Askers eneste irske pub, og her står jeg ved bardisken her i puben. Den ligger vegg-i-vegg med restauranten Gjestehuset, som sikkert Radio Riks Oslos lyttere kjenner.
Det var tidlig på kvelden da vi ankom, men alt tydet på at det kom til å bli "fullt hus og fire like". Her har de alle rettigheter, matservering og dartspill, slik som ekte irske puber bør ha. Et par ganger i uka er det karaoke og quiz, også. For den som liker det. På irske puber kan de det med å skape stemning.

Så vil du lytte til vår stemningsrapport fra The Mug and Boar, kan du du gå inn her:
Høy stemning på The Mug and Boar 


Så hva er en pub?

Vel, som i England og Irland har puben blitt et sted du kan stikke innom på en helt vanlig hverdag. Du trenger ikke pynte deg eller bli der hele natten. Pub er et irsk og engelsk fenomen hvor øl og enkel mat, gjerne såkalt pubmat, står i sentrum, altså et serveringssted med skjenkebevilling. Ordet pub er en forkortelse for public house, altså et offentlig hus. I England og Irland er pubkulturen svært viktig. Pubene er sentrale samlingssteder. Den britiske pubkulturen har spredt seg til mange andre land. Og nå altså til Asker. Og pub-kulturen har fortsatt en sterk stilling etter 2000 år i drift. For faktisk var det romerne som startet med dette. Forfatterne av boken «100 gode puber i London» har følgende pubregler å by på:
  • På britiske puber er det ikke bordservering. Du går selv til bardisken og kjøper.
  • Selv om det er kø i baren, er det utillatelig å knipse eller rope på bartenderen.
  • Betjeningen skal ikke ha tips. Ønsker du å gi en påskjønnelse for god service, skal du heller spandere en øl på bartenderen.
  • Det er viktig å huske at i engelske puber er det vanlig å kjøpe runder, i stedet for at den enkelte i selskapet kjøper hver for seg. Det skaper trivsel – og er mer praktisk når puben er full. Og ingen sniker seg unna sin runde.
  • Kommer du i prat med «locals», så snakk heller om fotball enn om politikk og religion. Kanskje bare huske å sjekke ut hvor du befinner deg og hvilket lag the locals heier på!

Musikken skaper stemning

Da vi besøkte puben, var det mange lokale irske grupper som skulle opptre. The Dubliners begynner å dra på åra, men fortsatt er det liv i dem. Så vi får la dem slippe til mens det fortsatt er mulig. Og med litt musikk ble stemningen upåklagelig.
Harald Skulberg og jeg hadde god oversikt fra bardisken. Og det er bra for jeg tenkte vi skulle teste litt nytt øl i dag. De som kjenner meg vet jo at jeg er mer vin-mann. Så jeg har få kunnskaper om øl. Jeg måtte støtte meg til Haralds kunnskaper.

Fish'n Chips

Pubmat – hva kan vel det være? Snakker vi kanskje om Fish and Chips? Selvfølgelig servert i en rosa avis fra Financial Times. Men hvor kommer det fra? Opprinnelsen er uklar. Rundt 1860 dukket dette opp i England, men lenger nordpå hadde de både poteter og fisk. Når de to delene fant hverandre vites ikke. Under siste verdenskrig var fish'n chips omtrent det eneste det ikke var noen restriksjoner på av mat. Det forteller hvilken solide posisjon denne enkle pubmaten har.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar