onsdag 1. desember 2021

Torsdagstipset: Ekte Spansk Smak

For en tid tilbake fikk jeg sammen med min gode venn Jon Berg oppleve en viktig del av det spanske kjøkken. Med Jon Berg som guide smakte vi oss gjennom et spansk tapas-bord.
Denne gangen ville Harald Skulberg og jeg teste ut tre spanske viner til en masse godt på det spanske tapas-bordet. En viktig huskeregel om vin til tapas er at det er varmt krydder (som det kan være en god del av) merkes enda sterkere om du har rødviner med mye garvestoffer.
Dersom du vil høre vår podcast, kan du gå inn på denne lenken: 
Velg derfor heller de saftige og fruktige rødviner. Samtidig må du passe på at de har mye smak, slik at det blir god balanse mellom smaksinntrykket fra mat og fra vin.
De vinene vi hadde på bordet var:

Bodega Nora Albariño 2020

Her hadde vi funnet fram en vin laget av den hvite nasjonaldruen i Galicia. Vinen vi har her er en hvitvin fra Rias Baixas i Nordvest-Spania. Viner av denne druen er fine fiske- og skalldyrsviner. Vinene er tørre og friske slik som den vi hadde her. Samtidig er fruktigheten så stor at den ikke føles så påtrengende. Den kan derfor godt passe som en aperitiff også. Vår vin var også svært ung, noe som gjør at den vil være god og fruktig.
Dette er stort sett ikke billig-viner Denne kostet kr 199,90 og du får den på Bestillingsutvalget (i tillegg til at flere utsalg har den inne).
Vi hadde denne vinen som en aperitiff sammen med litt fylte oliven. Den passet også utmerket til stekte reker i olivenolje og hvitløk.

Albariño-viner er stort sett trygge valg til vanskelige fiskeslag med for eksempel mye fiskefett. Vil du gjøre et trygt valg til stekt eller dampet makrell (som har mye utfordrende fiskefett), er Albariño-viner stort sett et godt valg.

El Coto Crianza 2017

Som navnet tilsier er dette en crianza-vin med ikke for lang fatlagring. Det er en vin fra Rioja og trolig en vin som er godt kjent blant mange nordmenn. Dette er en éndruevin som er laget på det som er regnet som Spanias nasjonaldrue - Tempranillo.
Tempranillo er en drue jeg opplever som mangfoldig. Noen ganger vil den lage kraftige rødviner med mye garvestoffer. Andre ganger lager den bløte og mer fruktige viner. Mye av dette har med vinmakeren å gjøre.
Prisen på en El Coto Crianza 2017 er kr 147,90, altså en overkommelig pris for de fleste.

Quaderna Via Garnacha 2020

Her har vi en éndruevin som kun er laget på garnacha-druen. Den er mye benyttet på gode rødviner i Spania. Vi kan spesielt nevne vinområdet Priorat, der mange kvalitetsviner har 50% av denne druen (eller mer). Min opplevelse av denne druen er at den ofte lager saftige viner med lite garvestoffer. Det passer bra til de krydrede tapas-rettene. Over grensen i Frankrike heter denne druen Grenach.
Vår vin skal passe godt til lyst kjøtt som kylling og svin og til storfe. Vi smakte den til krydrede kjøttboller i tomatsaus. Det ble svært vellykket.
Vinen koster kr 135,-.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar