mandag 18. september 2017

Kräftskiva - Å tenke utenfor "boksen"

(Foto: godfisk.no)
Det er lov å tenke utenfor "boksen". Jeg mener det. Nylig var vi invitert til Kräftskiva i vår vinklubb. Vår jobb var å bringe med oss drikke. Hos mange av de frammøtte var øl og akevitt et opplagt følge til Kräftskivan. Og ikke noen hvilken som helst akevitt! For mange snakker vi kun om dill-akevitt. Og det er jo naturlig til "dill-marinert" kreps.
Men er det virkelig slik at du ikke kan drikke noe annet? Jeg merket meg uttalelser som:
Øl og snaps. Jeg har hørt diskusjoner om vin, men ikke til en krepsefest. Her er det pils og Løiten det handler om.

Med så mye vin her i verden må det da være noe som kan passe til kreps og tilbehør, tenkte jeg. Joda, det var finnes flere viner som kan passe til dette.
Kreps i seg selv er ikke stort problem. Utfordringen er mer at mange bruker rikelig med dill i vannet når krepsen trekkes (og det skal vi - så godt som det er). I tillegg er det tilbehøret. Følger vi svenske snakker vi om alt fra nøkkelost, til melon, til majones og hvitt brød.
Vi må, i følge ekspertene, søke etter noen friske viner - og det finnes det noen av. Sauvignon blanc er perfekt i så måte. Og av denne druen er det utrolig mange viner å velge blant. Helt avhengig av lommebok, selv om du ikke kan gå på de aller billigste, de klarer ikke å hamle opp med kombinasjonen av kreps og majones.
Derfor starter vi på med en gjenganger som år etter år beviser kvalitet, nemlig Ch. Bonnet 2016 . Rund duft av tropisk frukt og modne stikkelsbær, friskt anslag, fint stikkelsbærpreg og gode syrer som holder lenge. Denne hvite bordeaux'en har sauvignon blanc som hoveddrue med tillegg av noe sémillon og noen dråper muscadelle som forklarer den runde stilen. Men til krepsen er den mer enn frisk nok.

Et bedre valg

Jeg skal være ærlig nok til å si at vin nr. 2 vi testet - Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2015 - var et enda bedre valg. Intens og aromatisk duft av søte stikkelsbær, moden lime og sitron, fint kalkpreg, litt sjøbris. Smaken er fyldig med god frukt, flott syre, god fedme og munnfølelse, lett sødme, sitter godt og lenge med masse sitrusskall og stikkelsbær.

Kräftskiva oppskrift

Nyfangede kreps er en smaksopplevelse av de sjeldne. Og så er det så utrolig enkelt å lage. Her er oppskriften de bruker i Sverige. I Norge er det ikke alle som har forstått poenget med øl i vannet.
Man regner cirka et halvt kilo per person. Altså rundt regnet 10 stykker pr person.
  • ca. 2 kilo levende kreps
  • ca. 4 liter vann
  • ca. 1 dl grovsalt
  • 4 sukkerbiter
  • 1 flaske mørkt øl
  • noen kvaster krondill
Kok opp vannet og ha i alt bortsett fra krepsen. De har du i først når det fosskoker og da de største først. Kok gjerne ti og ti kreps om gangen om du har problemer med å holde varmen oppe.
La krepsen koke i åtte til ti minutter. Ta dem ut og legg dem på et fat med ryggen ned. Ta dillen ut av kokevannet og avkjøl krepsebuljongen så fort som mulig. Et tips er å la kjelen stå i en kum med rennende vann. Når vannet er lunkent legges krepsen tilbake i kjelen, som bør stå kjølig i noen timer før servering. Aller helst over natten.

Frosne kreps.
Det går helt greit å bruke frosne kreps også. Det er langt fra alle som har en elv eller innsjø som kan fange sine kreps selv. La dem tine i laken i kjøleskapet over natten. Noen koker opp krepsen en gang til og kjøler dem ned igjen. Noe jeg mener er fullstendig bortkastet. De er jo allerede kokt. Når de er tinet, så pynt skåla eller bollen med krondill.
Pynt til sommerfest med dumme små hatter og drikkeviser. Server krepsen sammen med hvitt brød og nøkkelost. (Kilde: godtdrikke.net)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar