Kilde: Matprat.no |
Oppskriften til Trine så såpass spennende ut at jeg valgte å følge den. Jeg vil derfor gjøre Trines ord til mine:
Denne gryteretten, som har fransk opphav, er kjekk å servere når du som vert eller vertinne ikke ønsker å tilbringe så alt for mye tid på kjøkkenet når gjestene begynner å strømme på. I alle fall ikke når du har fødselsdag!
Dette trenger du:
- 1,6 kg storfekjøtt, i terninger
- 1 kinesisk hvitløk, finhakket
- 2 ss provencekrydder
- 2 laurbærblad
- ca. 150 g tomatpurè
- 1 boks Jacobs oksekraft
- ca 4,5 dl vann
- 1/2 flaske rødvin
- 15-20 sjalottløk, hele
- 5 gulrøtter, i staver
- 1 sellerirot, i staver
- 200 g sprøstekt bacon, i biter
- nykvernet sort pepper
- eventuelt litt salt
- persille, finhakket
- poteter
- fløte
- smør
- salt
- hvit pepper
I denne retten kan du benytte enten bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking.
Dette gjør du:
- Brun kjøttet raskt i smør, i små porsjoner av gangen. Fyller du opp stekepannen med for mye kjøtt vil temperaturen i pannen synke så lavt slik at du ikke får den stekeskorpen som er nødvendig for et godt resultat. Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.
- Tilsett hvitløk, sjalottløk, provencekrydder, pepper, laurbærblad, tomatpure, vin, kraft og vann. Har du ikke kjøttkraft kan du fint benytte kjøttbuljong eller oksefond. Ha da i den totale væskemengden (kraft + vann = ca 7 dl) og smak til med buljong/fond (følg anvisningen på pakken).
- Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 time under lokk.
- I mellomtiden kan du forberede potetpurèen (eller annet ønsket tilbehør). Kok potetene i usaltet vann. Når potetene er ferdigkokte tilsetter du fløte (matfløte eller kremfløte), en raus smørklatt, salt og pepper – og moser potetene med et egnet redskap. Hold mosen varm.
- Når kjøttet har kost seg ca. 45 minutter tilsetter du grønnsakene og lar de trekke med til de er møre og fine, etter ca. 20 minutter.
- Rett før servering tilsetter du baconet og smaker til gryten med salt, pepper og eventuelt litt mer provencekrydder.
- Gi retten et dryss av persille og server!
God drikke
Til en så god rett hører det god drikke til. I utgangspunktet bør det være en fyldig fransk rødvin. Det var ikke vanskelig å finne, siden jeg nettopp hadde gjennomgått det Vinmonopolet har å by på av Bandol-viner. Det ble en La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015, som både prismessig og kvalitetsmessig passet godt til denne retten.Så visste jeg at en av gjestene var spesielt glad i italienske rødviner. Det hadde vært fint å ta med en passende Toscana-vin, også. Valget falt på Villa Antinori 2014. Jeg innrømmer at jeg "safet" her - siden Antinori-vinene alltid er et trygt valg.
Uansett - alt passet som hånd i hanske! Gjestene gikk hjem mette og glade.
Stor takk til www.trinesmatblogg.no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar