onsdag 16. mars 2022

En festlig aften i Kunstnerdalen

Velkommen på fest hos Otto og Tilla Valstad

Otto og Tilla Valstads hjem, Øvre Hvalstad
(i dag Asker Museum).
Av flere grunner har Hvalstad og Asker trukket en rekke av Norges mest kjente kunstnere til seg. Vi kan lett forstå malerne, som fant spennende motiver i omgivelsene. Men også forfattere kom til Asker – kanskje fordi de fant roen her – med storbyen Kristiania på to armlengders avstand.
Denne gangen skal vi altså besøke gården som ble kalt Øvre Valstad. Der bodde maleren og illustratøren Otto Valstad sammen med sin kone Tilla. Her var Otto Valstad vokst opp og i 1902 flyttet han tilbake til gården. Stedet ble raskt et midtpunkt og samlingssted for kunstnerne, når de ikke jobbet, men ville hygge seg litt.
Gå inn på lenken under og hør programmet:
 
For vi ønsker å gå 100 år tilbake i tiden og besøke Øvre Valstad gård på en lørdag i mars i begynnelsen på 1900-tallet. Snøen ute har begynt å smelte litt og| temperaturen har begynt å stige om dagen. Akkurat nå er dagslyset i ferd med å dimmes.
På den dagen vi går inn i historien skal det være fest hos ekteparet Tilla og Otto Valstad.

Mange kjente kunstnere

Arne og Hulda Garborgs hjem.
Kilde: Asker museum/MiA
Tvers over veien bor Hulda og Arne Garborg og litt opp i lia bor forfatteren Johan Bojer med sin fru Ellen. Øverst i veien, ikke langt fra krysset ned til Vakås, på Ladegården, bor maleren Astri Welhaven Heiberg. For øvrig insisterer hun på at det skal hete Fjelken-låven – ikke Ladegården.
Nede på Hvalstad gård bor Frits og Alexandra Thaulow. Hvis de ikke er på reise ned til Paris eller Berlin, er det vel store muligheter for at også de stikker innom.
Opp i skogen bakenfor Semsvannet – på husmannsplassen Kølabonn – bor maleren Bernard Folkestad med sin Kari.
Maleren Gustav og forfatter og journalist Kitty
På atelier-fest hos Otto og Tilla Valstad
(kilde Asker museum).
Wentzel bor på gården Hasselbakken i Asker. De var noen av de første kunstnerne som flyttet til Asker. 
Kitty blir ofte kalt Mor Hasselbakken.
På andre siden av Asker – der det heter Bondilia – bor maleren Andreas Singdahlsen sammen med sin Aagot. Vi får nevne at det var faktisk Andreas som lokket sin gamle malerlærer – Frits Thaulow – til Hvalstad. Selv om han ikke bodde her lenge, malte han flere kjente malerier fra området.
Litt lenger ut i bygda – i Vollen – bor forfatteren Ninni Roll Anker med sin mann Johan Anker.

På atelier-fest

Fra venstre Otto Valstad, Johan Bojer, Arne
Garborg og Prins Eugen.
At de hadde en del festligheter kan noen av datidens fotografier fortelle om.
Selv om Arne Garborg har blitt kjent for å ha sine «grublerier», kan museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch fortelle om at selv han var glad i en god fest. Og hun legger til at når de var på sine reiser i Europa ble det mye "turing", som Hulda kalte det.
Hos Bernhard og Kari Folkestad – på husmannsplassen Kølabånn ovenfor Tveter – hadde det også vært fest. På Sankthanskvelden hadde selveste Herman Wildenvey vært med. Noe som endte i diktet Jonsoknatt
Festene hos Otto og Tilla er godt likt i kunstnermiljøet. Vi skal heller ikke se bort fra at andre kunstnere – som måtte være innom
Nini Roll Anker.
Kunstnerdalen – også stakk innom på festene. Alt tyder på at det var både husrom og hjerterom hos Otto og Tilla.
Det går også gjetord om «Den grønne fest hos» Frits og Aleksandra Thaulow på Hvalstad gård, da de bodde der.

Atelier-fest gjenskapt

Nok en gang ble det holdt en kunstner-fest i Kunstnerdalen. Denne gangen ved hjelp av vinklubben Côtes de Pins (Furubakken). Så alle de vi har nevnt er invitert til fest i dag på Øvre Valstad gård. Om alle kommer, er ikke sikkert, men
Prins Eugen.

festene hos Otto og Tilla er godt likt i kunstnermiljøet.
Tilstede på denne festen var selvsagt Otto og Tilla Valstad. Arne og Hulda Garborg hadde også stukket innom – kort vei som de hadde. Selv om Johan Bojer var riksmålsmann (medlem av Riksmålsvernet) og Arne Garborg var
en forkjemper for Målsaken og dialektbruk, hendte de at de møttes på en fest – om enn ikke så ofte. Men på denne festen var de der begge! Nini Roll Anker hadde tatt turen fra Lillehaugen i Vollen for å delta. Dessuten ville også Prins Eugen (malerprinsen) kaste glans over denne festen.


Kunstnerdalen - ikke tilfeldig

Som vi forstår er det ikke uten grunn området blir kalt for Kunstnerdalen. Faktisk var det mange flere kunstnere som oppholdt seg i eller i nærheten av Hvalstad i kortere eller lengre perioder, men det spørs om stua til Otto og Tilla ville vært stor nok om alle hadde møtt fram på den kunstner-festen vi deltar på.

Spennende mat

Kitty Wentzel ga i 1925 ut en kokebok sammen med forfatteren Øvre Richter Frich. Mange av oppskriftene var hentet fra mange av kunstnerne i Asker:
Mange gode tips hos Kitty
Wentzel og Øvre Ritchter Frich.
Oda Krogh bidro med oppskriften Croque-Monsieur. Som hun sier kan dette bli en velsmakende og morsom forrett.
Alexandra Thaulow bidro med oppskriften på Walsh Rarebits. Hennes oppskrift har hun fått av kokken som fant på denne retten – på den engelske bar i Dieppe i Frankrike. Han rørte ut et kvart glass øl og to teskjeer engelsk sennep og litt cayenne-pepper. Cirka 1 cm tykk skive Cheddar til hver porsjon – hakket opp i terninger. Deretter en stor smørklatt og alt sammen opp i øl-blandingen for oppvarming – må ikke koke! Denne saftige blandingen burde kunne passe godt som en mellomrett.
Hulda Garborg bidro i kokeboken. Dette er noe hun kaller Varm HoppelPoppel. Den består av en halvliter fløte, to eggeplommer, en dram cognac og sukker etter smak. Hulda forteller at det var kurfyrstinne av Brandenburg sin yndlingsdrikk. Hennes varme drikk tror jeg kan passe godt som en dessert.

Kunstnere i dagens Asker

Smykkekunstner Helle Tangen.
Det finnes en rekke kunstnere i dagens Asker, og vi har snakket med en av dem. Helle Tangen vokste opp bare et drøyt steinkast fra Otto og Tilla Valstads hus – ganske nøyaktig 100 år senere. Vi kan si at hun var med å videreføre tradisjonen fra Kunstnerdalens kunstnere rundt 1900. For i 1980 var hun én av ti som etablerte kunstnerkollektivet Asker kunst- og håndverksted. Det foregikk hjemme hos familien Tangen i Otto Valstads vei i Kunstnerdalen, forteller Helle Tangen.
Om det var fester blant dagens kunstnere i Asker? Joda, Helle Tangen kan bekrefte at også dagens kunstnere kunne ta seg en fest!
Det første verkstedet var i Sorgenfri på tidligere Hartmanns pensjonatskole (for uartige gutter). Deretter var det galleri Det Gule Huset på Holmen. Der hadde hun verksted fram til 2012. Da etablerte hun Galleri Kalk i Slemmestad, galleri med sølvsmedverksted og vevstue.

Galleri Kalk ligger på det nye torvet i Slemmestad sentrum, og drives av smykkekunstner Helle Tangen og tekstilkunstner Anne-Mette Boger. Galleriet er lagt opp som en kombinasjon av åpne verksteder, galleri med vekslende utstillinger og salg av kunsthåndverk og billedkunst. Helle Tangens smykkeverksted og Anne-Mette Bogers vevstue inviterer publikum til en prat og innsyn i kunstnernes prosesser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar