onsdag 5. august 2020

Grenache Grandoise 2017

Denne vinen har jeg sittet å ruget på i et år nå (ligget og godgjort seg i vinskapet😁). Den ble kjøpt på tur med Jan Egil til Skagen (Holte Vinlager). Den var da to år gammel, nå har den blitt tre år (veldig lang tid 😄)!
Dette er en fabelaktig vin, som i høy grad legger opp til å nytes uten mad, men som også vil være guds gave til lammesteken, oksefileten, dyre- eller andesteken.
Smaken går i retning av godt modne jordbær, litt hvit pepper og timian. Den er kraftig og altså krydret. Har god kompleksitet.
Så hva kan vi bruke denne vinen til?
Den er velegnet til tunge retter, julemat, kjøtt fra grillen og smakfulle oster. Har du fått tak i denne vinen, skal du hente fram noen av dine store glass. Temperaturen bør være rundt 15-16 grader.


Ved foten av "det skallede fjellet"

De fantastiske vinene fra Domaine Mur-Mur-Ium er utviklet av den nå avdøde Marc Pichon, men hans danske kone, Anne Brinkløv og deres eldste sønn, Niels Oscar, fortsetter tradisjonen. Paret har vært i stand til å velge mange gode mindre vingårder i de sørlige skråningene av Mont Ventoux-fjellene i Rhône-dalen, noe som har resultert i noen unike viner. Vingården ligger på sletta ved foten av Mount Ventoux, som er ideell for dyrking av spesielt Grenache- og Syrah-druer, og druene høstes om natten for å bevare så mye frukt og aroma som mulig. Alle vingårder dyrkes uten bruk av kjemikalier
eller plantevernmidler, og jorda dyrkes manuelt. I tillegg foregår all høsting for hånd og hver enkelt druesort vinifiseres separat.
Domaine Mur-Mur-Ium ligger altså i Vaucluse, i den sørlige Rhône. Vinprodusenten ligger på sletta, ved foten av Mont Ventoux - som for de fleste Tour de France-entusiaster er kjent som "det skallede fjellet". Akkurat her er det optimale oppvekstvilkår for Grenache-druen, som høstes om natten for å bevare så mye frukt og aroma som mulig.

Den surrende lyden fra bier

Vinprodusenten spesialiserer seg på økologi, og alle vinene deres utvides uten unntak etter økologiske prinsipper. Interessant og oppsiktsvekkende er det faktum at de lar druene henge på vinstokkene lenger enn vanlig, for å oppnå optimal modenhet, noe som gir mer frukt og fett til vinene deres.
Det subtile navnet "murmurium" er avledet fra latin og betyr: "den surrende lyden fra bier". Dette refererer til vinmarkene som vingården bruker. Biene har funnet seg godt til rette!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar