torsdag 20. mai 2021

Torsdagstipset

Nå er det vår og da kommer det asparges i grønnsaksdisken! Og da vil vi tenke hvitvin. Og spesielt viner av Sauvignon Blanc-druen fra Loire-dalen skal passe godt til dette. Men så gærne som vi er, ville Harald og jeg også teste andre druer og fra andre områder.

Og har du lyst til å høre våre smaksopplevelser, kan du gå inn på denne lenken: Det er vår og asparges!

Dessverre er sesongen for asparges kort så ikke vent med å nyte vårens delikatesse.
Verdens beste grønnsak blir aspargesen kalt. På mange måter er den grønnsakenes svar på vindruen, som tar karakter fra voksestedet på en så elegant måte at man kan kjenne forskjell om den er dyrket i kalkjord eller sandjord, i nærheten av hav eller i innlandet.
Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges. Den blir beskrevet som bitter og syrlig. Men vår erfaring er derimot at aspargesen har lite eller ingen bitterhet. En varmebehandlet asparges har til gjengjeld en del sødme, og det kan ha noe å si for vinvalget. Sødmen demper nemlig frukten og forsterker eventuelt tannin i vin. Som regel er det ikke vanskeligere å velge vin til asparges enn til annen mat, men det er noen viner som gjør den ekstra god.
Sauvignon Blanc er en drue som gir noen av de samme aromaene som aspargesen, i tillegg til mye friskhet som passer godt til en vårlig rett. De grønne aromaene av nesle, tomatstilk, urter, gress og stikkelsbær er karakteristiske for druen, og har gjort den til et sikkert valg til aspargesretter. (Fritt etter Vinmonopolet)

The Crossings Sauvignon Blanc 2020

Vi starter med en Sauvignon Blanc fra New Zealand - intet mindre. De er spesielt kjent for sine viner av denne druen. De er også kjent for Sauvignon Blanc-viner som er så veldig mye mer enn de som kommer fra Loire-dalen.
Fargen på vinen er lys grønngul. Dette er en vin med en frisk og fruktig aroma preget av grønne urter, nesle og sitrus. Det er også hint av tropisk frukt. Smaken er ung og frisk, preg av sitrus, grønt eple og urter og hint av nesle.
Produsenten er The Crossings Estate, det er tydelig at de kan sine ting. 
Vinen kommer fra det kjente vinområdet Marlborough, nærmere bestemt Awatere Valley. Der har vinprodusenten tre vinmarker.
Du finner den på Basisutvalget til kr. 139,90. Altså ikke noe å si på verken pris eller kvalitet. Den finnes også på tre liters kartong og halvannen liters bag.

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2020

Den neste vinen kommer fra Frankrike, nærmere bestemt fra øverst i Loire-dalen. Familien Bourgeois har vinmarker i både Sancerre og i Pouilly-Fumé. Altså en "ekte" Sauvignon Blanc fra Loire.
Dette var en vin med frisk og fruktig aroma preget av sitrus, eple og blomst, innslag av grønne urter og stikkelsbær. Smaken er frisk og ung, slank og sitruspreget, innslag av nesle og grønne urter, streif av mineraler i ettersmaken.
Fargen er lys grønngul.
Produsenten holder til i øvre del av Loire-dalen, i blant annet Sancerre. Sauvignon Blanc-vinene er høyt verdsatt for de som er glad i denne druen. De koster litt mer enn vinene fra Pouilly-Fumé. Så hvis du vil ha en god vin av denne druen i en grei prisklasse kan du vurdere de som kommer derfra.
Denne vinen finner du på Basisutvalget til kr. 154,90. Vår vurdering var god kvalitet til en grei pris for en Sauvignon Blanc fra Loire-dalen.


Jaffelin Bourgogne Chardonnay 2019

Da smakte vi på en Chardonnay-vin - Ville den passe til asparges????? Den kom fra vinhuset Maison Jaffelin fra byen Beaune i hjertet av Bourgogne. Spennende siden vi både skar ut fra Loire-dalen og fra asparges-druen!! Dette var en ekte Chardonnay fra der de er kjent for denne druen.
Fargen på denne vinen er middels dyp strågul.
Duften er preget av modent eple, sitrus og urter, hint av smør og fat.
Smaken er litt utviklet (vinen er ett år eldre enn de to foregående), preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler og litt fatpreg i ettersmaken.
Produsenten - Maison Jaffelin - startet som eget vinhus i 1816. Det var bare ett år etter at Napoleon Bonaparte ble slått ved Waterloo i Belgia - egentlig ikke veldig langt fra Bourgogne. Det må ha vært urolige tider, men likevel fant de ut at de ville etablere et vinhus. Denne vinen er laget fra håndplukkede druer. Lagringen var først  i franske eikefat. Det var en svak filtrering før tapping på flaske.
Denne vinen finner du på Basisutvalget og koster kr. 194,90. Selv om hvitviner sjelden bør lagres, kan denne ligge tre til fire år i en god kjeller. Et godt kjøp.

Joseph Mellot Sancerre Le Montarlet 2019

Den siste vinen vi testet var en fransk fra øvre del av Loire-dalen. Som nummer to var dette en vin fra Sancerre.
Fargen på denne vinen var middels dyp grønngul.
Duften var frisk og fruktig preget av sitrus, nesle og urter, hint av blomst.
Smaken var ungdommelig, fin friskhet og saftig, preg av sitrus, nesle, eple og blomst.
Det var tradisjonell gjæring på ståltanker.

600 år

Allerede i 1513 i Sancerre startet Pierre Etienne Mellot det første kapittelet i Mellots vinhistorie. Sent på 1600-tallet ble Mellot-familien en viktig drivkraft i regionen og for selve vinproduksjonen gjennom Césare Mellot. I generasjoner har familien videreført driften av vingården og hatt sin unike innvirkning på utviklingen. I 1946 tok hans to sønner, Joseph og Edmond over forretningen. De åpnet en vinbar i Paris og var en pådriver både for å øke salget og øke interessen for turisme. I 1960 åpnet de en vinbutikk i Sancerre "a Vigne et le Vin" som i dag selger alle vinene som produseres av Joseph Mellot. I 1969 begynner Joseph og Edmond og jobbe separat og vinområdene deles og to Mellot brands blir til. Josephs sønn Alexandre Mellot tar over driften i 1984. Du finner den på Basisutvalget til kr. 228,-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar