Da har vi hatt en spennende vin smaking. Ikke minst fordi Grønnskjell ikke er så lett å få tak i, som det var noen få år tilbake. Men nå har jeg funnet en butikk i Sandvika som har dette på lager.
Lett å lage og deilig å spise! Skjellene er i utgangspunktet ferdig dampet, men må varmes godt på 250 0 C. Før du kommer så langt skal du lage – ja, la oss kalle det en marinade – som skal ringles over hvert skjell. Den har et lite asiatisk tilsnitt med både chili, koriander, løk alt i smeltet smør.
Når skjellene har fått dette over seg er det inn i ovnen fordelt utover en langpanne. Etter seks-sju minutter er det som det skal!
Til dette hadde vi tre viner:
- Federico Paternina Banda Azul Brut Vintage (cava)
- Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr 2018 (riesling)
- Terras Gauda Abadia de San Campio 2018 (albariño)
Siden vi hadde en rett med både chili og andre sterke smaker, var ingen av vinene det vi kan kalle knastørre. Vel, bortsett fra Terras Gauda Abadia, som var tørr (4,5 g/l), men derimot svært saftig og fruktig.
Federico Paternina Banda Azul Brut Vintage
Alle vinene var godt kjølt ned og vi åpnet sterkt med cava’en først. Ikke noe galt med den. Smakte akkurat friskt og fruktig som tidligere. Cava’en er ikke blant de kraftigste og den «kjempet» litt med å holde tritt med smaksbildet, men passet absolutt inn. Når det er sagt må vi legge til at boblene i vinen har en tendens til å framheve chili’en, noe kanskje ikke alle ønsker. Det var 9,5 gram sukker pr. liter vin, noe som forsøkte å balansere mot «chili-effekten» av boblene. Klarte det nesten.
Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr
Navnet er litt komplisert å si tre ganger fort, men vinen laget på riesling-druen var velsmakende og fruktig. Den var litt perlende i munnen. Det var fruktighet av modne epler og sitrus. Siden den var godt kjølt ned var det god balanse mellom syre og sødme i vinen, som hadde 17,7 gram sukker pr. liter vin. Dette passet godt med maten. Vinen kommer fra Nahe i Tyskland, og var en verdig representant for «Riesling land».
Terras Gauda Abadia de San Campio
Denne kom fra Galicia i Spania – nærmere bestemt Rias Baixas. I dette området er det mange gode sjømat-viner. Her er Albariño en viktig drue – bare å merke seg! Jeg har mange gode erfaringer fra albariño-druen og ulike varianter av sjømat. Denne var intet unntak. Som nevnt var vinen tørr (4,8 gram sukker pr. liter vin), men samtidig svært fruktig og saftig. Dette gjorde at vinen var svært passende til våre grønnskjell. Den hadde litt mindre syre enn rieslingen, men var samtidig ingen dårlig kombinasjon.
Konklusjon
Så hvis vi skal komme med en konklusjon, var det riesling-vinen som ble favoritten til vår grønnskjell rett. Prøv selv!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar