Rabarbravin laget av Nygaard-familien i Sør-Dakota. |
Selv om viner fra California er godt kjent av mange her hjemme på berget, finnes det så mye mer. Vi starter vårt program ca. 1.000 km lenger nord - i Oregon - som er en stat der
vinproduksjon er absolutt på vei opp. Sammen med Washington state er nok disse statene blant de mest lovende i øyeblikket. Og ikke nok med det: Vi har flere interessante viner på Vinmonopolet fra disse to statene!
Barbeque hos Dave Christofferson med mye førsteklasses kjøttmat og annet tilbehør. |
Hvis vi skal snakke om mat, har vel de fleste hørt om McDonalds? Men for å være litt mer nyanserte så er mat i USA så mye mer enn hamburgere. Likevel - skal vi være ærlige noe vi bør være - så går det mye i barbeque. Når det er sagt må det slås fast at de har mye bra kjøtt. Bortsett fra at svært mange kjører på med mye grillsaus, er utvalget av kjøtt svært bra! Er du i Oregon går det også an å ta en svipptur ned til Stillehavs-kysten og kjøpe fersk fisk- og skalldyrmat direkte fra fiskerne som kommer inn!
Joda, det går mye hamburgere og øl "over there", men det finnes mye annet godt også. For eksempel har jeg smakt på biffer som var så møre at den kjempestore biffkniven vi fikk var helt unødvendig. Dessuten smakte vi på svinekjøtt som var så godt at jeg kan ikke huske når jeg smakte noe lignende. Jeg er veldig kresen når det gjelder svinekjøtt og har problemer med det her i Norge. Det vi fikk servert til barbequen i Oregon var rett og slett fantastisk!
King Estate Winery
Majestetiske King Estate Winery utenfor Eugene. |
Som vi kommer tilbake til i programmet, er ambisjonene til King Estate's ambisjon å ha en stor eksport til Europa. Det har ført til at de har en svært så europeisk stil på sine viner. I motsetning til den litt sødmefylte stilen de fleste amerikanere ser ut til å like. King Estate påstår selv at de er den største organiske produsenten i USA - at de er store er det i hvertfall ingen tvil om.
Valiant Winery
Vårt neste stopp er i Sør-Dakota i skråningene opp fra Missouri River. For oss nordmenn blir det jo
interessant når eieren og grunnleggeren heter Eldon Nygaard! Sammen med kone, datter og sønnen Leif driver de denne vingården, som er den første som ble startet i Sør-Dakota.
Vi må bare slå fast at det er krevende å lage god vin. Spesielt krevende må det være å få til gode vindruer i en ekstrem-varme som ligger mellom 35-40 grader Celsius. Hvis jeg skal rågjette litt, så kommer vinene fra årgangen 2012 til å være ganske så rike på druesukker - alternativt kommer de til å ha en svært høy alkoholprosent. Noe bortimot likør, kanskje?
Vi lot ass. manager Adrienne Lewis plukke ut viner for oss. |
Vi må også nevne vinen "Tickle Me", den eneste rabarbravin vi fant under oppholdet. Etiketten preges av en svært så ung Pappa-Nygaard.
Gå inn på lenken: Amerikansk vin og lytt på programmet
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar