søndag 22. juli 2012

USA er mer enn hamburgere og øl

Rabarbravin laget av Nygaard-familien
i Sør-Dakota.
I dette programmet vil vi ta dere med til det amerikanske kontinent. Statistikken slår fast at det er flere nordmenn (norsk-ættede) i USA enn det er i Norge. Noen dro til midtvesten og prærien for å bli bønder, noen dro opp i fjellene og jaktet på gull, mens andre var vant til skogsbruk i gamlelandet og fortsatte med det når de kom "over there". Faktisk var det noen som også begynte med vinproduksjon, og vi skal blant annet besøke en av disse.

Selv om viner fra California er godt kjent av mange her hjemme på berget, finnes det så mye mer. Vi starter vårt program ca. 1.000 km lenger nord - i Oregon - som er en stat der
vinproduksjon er absolutt på vei opp. Sammen med Washington state er nok disse statene blant de mest lovende i øyeblikket. Og ikke nok med det: Vi har flere interessante viner på Vinmonopolet fra disse to statene!


Barbeque hos Dave Christofferson med mye
førsteklasses kjøttmat og annet tilbehør.
Amerikansk mat
Hvis vi skal snakke om mat, har vel de fleste hørt om McDonalds? Men for å være litt mer nyanserte så er mat i USA så mye mer enn hamburgere. Likevel - skal vi være ærlige noe vi bør være - så går det mye i barbeque. Når det er sagt må det slås fast at de har mye bra kjøtt. Bortsett fra at svært mange kjører på  med mye grillsaus, er utvalget av kjøtt svært bra! Er du i Oregon går det også an å ta en svipptur ned til Stillehavs-kysten og kjøpe fersk fisk- og skalldyrmat direkte fra fiskerne som kommer inn!
Joda, det går mye hamburgere og øl "over there", men det finnes mye annet godt også. For eksempel har jeg smakt på biffer som var så møre at den kjempestore biffkniven vi fikk var helt unødvendig. Dessuten smakte vi på svinekjøtt som var så godt at jeg kan ikke huske når jeg smakte noe lignende. Jeg er veldig kresen når det gjelder svinekjøtt og har problemer med det her i Norge. Det vi fikk servert til barbequen i Oregon var rett og slett fantastisk!

King Estate Winery
Majestetiske King Estate Winery utenfor Eugene.
USA er en ung nasjon. Det første vinhuset vi besøker er King Estate i vinområdet Williamette Valley i Oregon. King Estate er også et ungt vinhus i europeisk målestokk - likevel feirer de 21 års drift i år. Det er et av statens største og kanskje det mest majestetiske der det ligger på toppen av en ås utenfor byen Eugene. Hoveddruene deres er Pinot Gris og Pinot Noir. For uten å dyrke vindruer på egen grunn har de 40 andre vingårder som leverer druer til dem. Der dyrkes det også Chardonnay, Syrah og Cabernet Sauvignon, noe vi ser på vinkartet. Deres vin-bredde spenner fra enklere bordviner til kompliserte lagrede hvite og røde. Og ønsker du det kan også måltidet avsluttes med en søt Riesling eller Pinot Gris.
Som vi kommer tilbake til i programmet, er ambisjonene til King Estate's ambisjon å ha en stor eksport til Europa. Det har ført til at de har en svært så europeisk stil på sine viner. I motsetning til den litt sødmefylte stilen de fleste amerikanere ser ut til å like. King Estate påstår selv at de er den største organiske produsenten i USA - at de er store er det i hvertfall ingen tvil om.


Valiant Winery
Vårt neste stopp er i Sør-Dakota i skråningene opp fra Missouri River. For oss nordmenn blir det jo
interessant når eieren og grunnleggeren heter Eldon Nygaard! Sammen med kone, datter og sønnen Leif driver de denne vingården, som er den første som ble startet i Sør-Dakota.
Vi må bare slå fast at det er krevende å lage god vin. Spesielt krevende må det være å få til gode vindruer i en ekstrem-varme som ligger mellom 35-40 grader Celsius. Hvis jeg skal rågjette litt, så kommer vinene fra årgangen 2012 til å være ganske så rike på druesukker - alternativt kommer de til å ha en svært høy alkoholprosent. Noe bortimot likør, kanskje?
Vi lot ass. manager Adrienne Lewis plukke ut viner for oss.
Somrene i dette området er ikke alltid slik og Nygaard-familien hadde en flott Chardonnay-vin. Blant de tørre rødvinene fant vi en Sturgis Merlot 2011 som absolutt kan nevnes. Ellers ble vi fortalt at vinhuset hadde tett kontakt med "biker-miljøet" oppe i landet, noe vi så på etikettene: "Buck Naked" og "Full Throttle". Når det er sagt, vil vi samtidig slå et slag for deres "blush wine" (rosévin) Pasque. Godt og vel halvtørr, men iskald kan den "travel well" på terrassen en varm sommerdag (hva nå det betyr). Familien Nygaard har også begynt å lage vin av vill-druen Wild Grape. Det er et spennende prosjekt, og vi fikk smake på en av de første produksjonene. I dag vokser den som en snylteplante på andre trær og til bøndenes irritasjon filtrer seg inn i de mange og lange gjærdene som strekker seg ut over prærien. Kanskje var det denne druen Leiv Eriksson fant da han kom til det amerikanske kontinent?
Vi må også nevne vinen "Tickle Me", den eneste rabarbravin vi fant under oppholdet. Etiketten preges av en svært så ung Pappa-Nygaard.
Gå inn på lenken: Amerikansk vin og lytt på programmet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar