søndag 1. desember 2019

Førjuls-kos blant Skagenmalere i Skagen

I dag har vi faktisk forlatt vårt Gjestehus på Hvalstad i Asker. Vår «alltid-nærværende» Jan Egil Aase, har nå kommet tilbake fra Madrid, som han besøkte i forrige program. Han har nå raskt pakket om kofferten og blitt med meg på en liten Før-juls-tur.
Nå står vi nemlig nede på fergekaien i Larvik. Og klokka er 0700 og litt surt og hustrig. Vi er klare for å kjøre om bord på fergen til
Hirtshals. Deretter blir det en kjapp liten kjøretur før vi ender opp i Skagen – den aller nordligste spissen av Jylland.
Vi har bestemt oss for å ha vår sending i dag fra det gamle, historiske og ærverdige Brøndums Hotel. For rundt 150 år siden fant vi de såkalte Skagen-malerne i hotellets hage. I hvert fall om sommeren. Da snakker vi altså om 1870-årene.
Skagenmalerne, ja. Mange har hørt om dem og det spesielle lyset de fant her nede på Skagen. Faktisk begynte det hele da den norske maleren Martinius Rørby fra Drammen besøkte Skagen. Han var født
Hva var nå så disse Skagenmalerne? Kortversjonen er at det var en skandinavisk kunstnerkoloni som etablerte seg i Skagen i siste halvdel av 1800-tallet. Og stikkordet var at de så lyset. Og da må vi huske at dette var en epoke der impresjonismen utviklet seg i Europa – og der var nettopp lyset nøkkelordet.
på det såkalte Børneasylet i Drammen, men måtte, som alle andre som ville utdanne seg som kunstmaler, flytte til København for å komme inn på Kunstakademiet der. Det hører jo med til historien at Drammen er min by, så jeg føler litt spesielt for den gode Martinius.
Alt dette får du høre om i dette programmet:
Førjuls-kos blant Skagenmalere i Skagen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar