onsdag 25. desember 2013

Gullgraving, mat og vinopplevelser i USA (Oregon 8.-19. aug.)Gull og gratis jord var mye av drivkraften til mange av de første nordmenn som kom hit i det forrige århundre. På denne turen skal vi reise langs Den gamle Pionerveien, forsøke gullgraving og ikke minst smake på mange av de prdukter Oregons bønder har klart å frambringe etter at de kom fra Norge. Vi skal på låvefest og ikke minst skal vi på Skandinavisk Festival.

Leaburg Hatchery


Vi følger oppover McKenzie Valley og kommer først til Leaburg Hatchery, som ligger like i nærheten. Det ble bygget allerede i 1953, da bestanden av fisk i vassdragene omkring gikk faretruende mot null! Foruten stor oppdrett av regnbueørret og såkalt Steelheadlaks, har de en dam med ferskvanns-stør. De største på mellom to og tre meter! Tusenvis av yngel settes årlig ut i elvene omkring fra dette oppdrettsanlegget.
Kort kjøring fra Leaburg Hatchery kommer vi til Goodpasture Covered Bridge. Langs denne elven og andre i området, finner vi de såkalte tildekkede broer. Mange husker nok filmen The Bridges ofMadison County. Lane county, som vi befinner oss i, har riktig mange av disse broene. Uten tildekking har broene gjerne levetid uten vedlikehold på 10-15 år, de fleste vi kommer til å se ble bygget i perioden 1905-1925.

FortRock-2.jpgHøylandsørken

Byen La Pine er et utkantsted der den første europeer ble registrert i området i 1825. Dette var en av inngangsportene til Oregon. Inn i dette lite gjestmilde området kom lange vogntog østfra. Dette er en høylandsørken. Flatt som en pannekake og stort sett bare tørre busker å se.
Vi legger ruten vår innom det lille tettstedet Fort Rock, som har fått navn etter en stor stein (eller rettere et fjell) som stikker opp av ørkenen.
Noen slo seg ned her i ørkenen, mens andre dro videre vestover.

ElijahBristow.jpgI pionerenes fotspor 

Vi følger nå på The Old Pioneer Road, der mange skuffede (og fattige) gullgravere kom nordover fra California (når det ikke var mer å finne der). Vi stopper på Pleasant Hill der vi blant annet skal hilse på den norsk-ættede familien Christofferson.
Vi svinger også innom stedet der fortsatt pipestokken står igjen etter det ene av de to første hus i Oregon bygget av europeere. Elijah Bristow, som den første settleren het, var ingen gullgraver, men ville slå seg ned og drive jordbruk. Han og kona kom fra Midtvesten nær Illinois, og Elijah var veteran fra Andrew Jacksons hær i kampen mot den engelske koloniherren. Etter hvert ble Jackson det frie Amerikas syvende president og Elijah Bristow forlot hæren og dro i 1845 vestover.

Gullgraving

Bohemia-3.jpgDen tidligere gullgraverbyen  Cottage Grove ligger langs pionerveien sørfra. Dette var i utgangspunktet et sted du kunne vanne hestene dine, men blomstret opp i gullgraverperioden. Bohemia gullgruver – eller Vesuvius gruver som de ble kalt – ligger opp i fjellene kort vei fra Cottage Grove. Da gullgravingen var på topp, ble det i tillegg til Cottage Grove anlagt en egen by oppe i fjellene der gruvene lå – Bohemia City. Fortsatt den dag i dag graves det etter det edle metall i fjellene rundt Bohemia. Reiser du opp dit vil du finne en rekke aktive skjerp. Gullgravingen i området startet rundt 1865. Dette var like etter at gull-rushet i California stilnet av, og man måtte lete etter nye områder som kunne gi mulige raske gevinster. Da ryktene begynte å svirre om at man rett over grensen til Oregon i nord hadde gjort lovende funn, var de første allerede på vei. Derved blomstret det til da lille veikrysset Cottage Grove opp til en by.

Enorme sandstrender

Dunes-1.jpgVår ferd går videre mot kysten. Målet er den gamle havnen i tettstedet Florence. Florence ligger ved utløpet av Siuslaw River og var opprinnelig sentrum for Siuslaw indianerne. «Gamle-byen» er absolutt verd å besøke. Her finner vi mange artige butikker.
For dem som ikke er i shoppingstemning, kan en vandring ned til strendene være en fin opplevelse. Stillehavet i seg selv gir et mektig inntrykk, men strendene ved Florence er viden kjent der de strekker seg 64 km nordover og sørover. Kjent ikke minst på grunn av de enorme sanddynene vi finner her. Noen av dem som over 150 meter høye åser.
Noen vil kanskje bare rusle rundt i byen og kanskje besøke en av stedets små kaféer. Florence har et gammelt og koselig lite bysentrum, der man har forsøkt å ta vare på den opprinnelige bygningsmassen og miljøet. Vi taqr en tur litt lenger nordover langs kysten og besøker Nord-Amerikas største grotte gravd ut av havet. Like ved det gamle fyrtårnet ved Hecta Head finner vi store sjøløvekolonier rundt en stor grotte ut mot havet.

Festival.jpgSkandinavisk Festival

En viktig milepæl på vår tur er den skandinaviske festivalen. Det er en stor kontingent av nordmenn i denne staten, men også både dansker og svensker. Tradisjonen tro samles de årlig i «jernbanekrysset» Junction City. Ja, her finner vi skandinaver, men vi oppdager raskt at de gjennom hundre år også har bygget opp sin egen kultur og tradisjon. Vi hygger oss og kikker på folkelivet.

God mat og drikke

Vinproduksjonen i Oregon er stor. Vi kommer nå over i den fruktbare Lorane Valley. Her finner vi flere vinhus og vi skal spise lunsj på det største av dem, King Estate Winery. Vingården ligger majestetisk på åsen med utsikt over hele dalen. Denne produsenten er stor i både amerikansk og europeisk sammenheng. Det som gjør det spennende å smake på vinene, er at de har satset mye på hvite viner, og en europeisk vinstil (tørr og fruktig og ikke så søt som er ellers vanlig her borte). Etter lunsj og før vi drar videre, får vi også en omvisning i vinkjelleren. VolcanoVineyards-1.jpg
Vi avrunder vårt besøk i Oregon med en «Barn Dinner» hos den kjente kokken Heidi Tunnell, som holder til i byen Cresswell ikke langt fra Eugene. Hennes middager ute på låven er viden kjent og er stort sett utsolgt, når datoen begynner å nærme seg. Dette er et sted som folk kommer langveis fra for å oppleve god mat. Stort sett er alle plasser fylt opp her, så for at vi skulle få sikret oss plass her var det viktig at vi var tidlig ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar