mandag 26. april 2021

Europa fryser!

Det er ikke bare i Norge, aprilværet erter med vekslende snøbyger, sol og varme grader.
Flere europeiske vindistrikter har vært plaget av vårfrost disse ukene, og det verste har gått ut over Frankrike, der frost ned til minus 9 grader har gitt vinprodusenter travle netter. De franske vinbøndene fortviler over store frostskader på årets vinproduksjon. Også andre jordbruksprodusenter er rammet. Skadene kalles en katastrofe for landbruket. Frostbølgen kom i begynnelsen av april og påvirket hundretusener av hektar med avlinger og vinstokker i 10 av landets 13 regioner. Over hele Frankrike teller nå vinprodusentene tapene etter den uventede kulden.

Hundrevis av lys

Det er ikke første gang med vårfrost i Europa. Vinprodusentene bruker flere forskjellige metoder for å redde årets innhøsting. Mange setter store tønner med brennende parafin opp langs radene med vinranker.
Og disse vingårdene med hundrevis av lys er et fascinerende og vakkert syn - til tross for den alvorlige situasjonen. På Instagram kan du se en rekke bilder av de opplyste vingårdene, som produsenter - ikke bare i Frankrike, men flere steder i Europa - har sett opp. Brennende halmballer brukes på omtrent samme måte.

Fra vann til helikoptre

En annen vanlig metode er å spraye vingårdene med vann som umiddelbart fryser til is og danne en beskyttende film rundt knopper og skudd. Og så er det produsentene - de mer velstående - som leier helikoptre, som flyr lavt over åkrene og dermed holder luftsirkulasjonen i gang og frosten borte.
I Bourgogne, Bordeaux og Rhône har frosten sannsynligvis allerede forårsaket skade på noen av vingårdene - hvor omfattende skaden er, vil først sees for alvor senere i år. I Rhône rapporterer at noen vingårder har blitt rammet så hardt at det ser ut som om eierne vil mest sannsynlig miste hele druehøsten.

Årets avling?

De lokale Cote-Rotie-vingårdene regner med tap på kanskje rundt 80 prosent etter at en kuldebølge feide over hele Europa – etter en periode med usedvanlig varmt vær. Det betyr at når norske vinimportører skal kjøpe inn vin denne høsten, kommer det til å bare være rundt 20 prosent av det som er normalt tilgjengelig. Altså at det kommer til å være mange færre vinflasker til fordeling. Kanskje det blir priskrig? I så fall kan det dra prisene på Vinmonopolet opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar