tirsdag 1. desember 2020

Tacovin

Tacovin var en hyggelig overraskelse! Kall meg gjerne litt vel konservativ når det gjelder etiketter, men det er en del etiketter jeg normalt styrer unna. Et eksempel er etiketter som skal se ut som om de er 100 år gamle, selv om vinen nettopp har kommet på flaske. Et annet eksempel er viner som har festlige illustrasjoner. Den vinen jeg har foran meg i dag er slik: Litt gulnende etikett med en naturalistisk – men enkel – illustrasjon av taco! Med andre ord ville jeg nok ha styrt unna denne vinen hvis jeg hadde sett den i hyllene på Vinmonopolet! Akkurat det er jeg glad for at jeg ikke gjorde i dette tilfellet. Dette var en vin som hevet tacomåltidet flere hakk!

Hvorfor det?
Og hvorfor ble dette en god match? Jeg tror det er fordi dette var en saftig vin. Foruten å være en vin med god fruktsødme (den er egentlig tørr – 3 g/l) var den også svært saftig. Og akkurat det passer godt med krydrede matretter. Den har dessuten en god mengde alkohol (13,5 %), noe som bidrar til sødmepreget. Vinen er laget på druen Garnacha Tintorera. Det er en drue som ofte gir stor fruktighet, fylde og mye alkohol. Den liker seg best i tørre og varme områder, og det vil gjøre at druene får mye sukker. Hvis du vil ha en tørr rødvin og lar gjæringen gå helt ut, får du en vin med mye alkohol. 
Så i denne vinen finner du også mye fylde, noe som må til for at vinen ikke skal drukne i de kraftige smakene fra tacoen. Med andre ord dette var en vin som passet godt til norsk Taco! Jeg ville heller ikke hatt noen problemer med å velge den til grillet kylling eller svinekoteletter.

Taco i Norge

Visste du at 84 % av nordmenn spiser taco minst én gang i måneden? I Store Norske Leksikon får vi vite: I Norge er «nasjonaltacoen» tacoskjell fylt med kjøttdeig, grønnsaker, saus, ost og rømme. Med unntak av hermetisk mais og hvitost er dette en rett som er lik CalMex-tacoen. Denne varianten ble oppfunnet av meksikanske fremmedarbeidere i California i mellomkrigstiden, og senere industrialisert av fastfoodkjeden Taco Bell i 1962.

Den u-formede tortillaen var en meksikansk oppfinnelse, likeså ideen om å frityrsteke den samt å fylle den med andre ingredienser enn den tradisjonelle meksikanske versjonen med kylling og bønner. Kjøttdeig erstattet kylling, mens issalat, hermetisk tomat og cheddarost var produkter som tidligere var utilgjengelige for den meksikanske arbeiderklassen. CalMex-tacoen ble slik et symbol for den meksikanske klassereisen. Guacamole og rømme kom senere, og det var denne CalMex-tacoen som ble spredt verden rundt i 1970-årene.

Taco kom til Norge i 1965, da Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon begynte å importere varer for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kom til byen for å lete etter olje i Nordsjøen. Middelthon tok inn maismel, Pampers-bleier med parfyme, kakemikser, ulike supper på boks, barbecuesauser og taco-produkter. Middelthon solgte også videre til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum.

I 1971 begynte Oluf Lorentzen i Oslo å importere tacoskjell, garbanzobønner, tostadas, tamales, enchiladas og kryddersaus fra Old El Paso, en grønnsaksprodusent som i 1950-årene spesialiserte seg på hermetisert og tørket meksikansk mat.

Tacovin handler om en saftig rødvin som nytes like godt til tacoen som alene. Det er en økologisk rødvin på druetypen Garnacha Tintorera, og denne vinen kommer fra høysletten midt på den iberiske halvøy. Garnacha Tintorera gir alltid en svært dyp og mørk farge da det er en av få druetyper i verden med mørkt druekjøtt. En rik aroma av mørke bær og varme kryddertoner, og en balansert smak med runde garvestoffer, gjør at denne vinen passer perfekt til taco!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar