torsdag 22. oktober 2020

Storfe, lam og annet snadder!

Ja, alt dette skulle vår vin kunne takle. Og for å virkelig sette vinene på en test hadde vi laget oss en viltgryte av elg, sopp og mye fløte. Masse smaker, fettstoffer og dufter. Joda, her skulle det testes!

Capraia Chianti Classico Riserva 2015

Fem år bak seg i kjeller, så hva slags vin var dette? Den kom, som navnet tilsier, fra Chianti Classico området mellom Firenze og Siena. Nærmere bestemt underområdet Castellina i Siena-provinsen. Druene er håndplukket og selektert. Vinstokkene er mellom 10 og 35 år gamle. Druene blir plukket første del av oktober. Vinen ligger rundt seks måneder på ståltanker, så 15 måneder på fat og deretter minst 12 måneder på flaske.
Så hvordan dufter og smaker vinen? Jo, denne vinen er laget av bare Sangiovese-druer. Det kjenner vi. Her er det fruktighet av mørke moreller/kirsebær. Det er litt krydder i ettersmaken (lang ettersmak). God fylde og kraft (absolutt nok til vår krevende elggryte). Den bør serveres kjølig (for å være en rødvin) sier vinmakeren. 16 grader er anbefalt. Det testet vi ut, men da ble den litt fraværende - vi anbefaler et par grader høyere. Uansett ikke romtemperatur for norske hjem! Konklusjon: En flott representant for Chianti Classico! Du finner den på Bestillingsutvalget til kr. 299,20.


Chianti Classico

Tenuta Capraia.
Så her er vi i Chianti Classico - og hva er vel det? Historien forteller at den første definisjonen av Chianti kom rett etter 1700. Chiantiviner var svært populære over hele Europa. Plutselig dukket det opp forfalskninger produsert i både Tyskland og Frankrike. Dette ville fyrsten i Firenze ha slutt på og det kom i 1713 en definisjon på hva som var Chiantiviner. 
I 1932 ble Chianti-området fullstendig omdefinert. Det nye Chianti var et stort område som ble delt inn i syv underområder: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano og Rùfina. Det gamle Chianti var da bare en liten del av Classico-området. Mesteparten av landsbyene som ble inkludert i det nye Chianti Classico i 1932 la umiddelbart til i Chianti i navnet (den siste var landsbyen Greve som endret navn til Greve in Chianti i 1972).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar